MENÜ

Mintegy 212 milliárd forint támogatást kaptak előlegként a gazdálkodók

Agro Napló 2019.12.03.

Lezárult a 2019. évi agrártámogatások előlegfizetési időszaka, a Magyar Államkincstár (MÁK) október 16. és november 30. között közel 212 milliárd forint támogatást fizetett ki a gazdálkodóknak – közölte az Agrárminisztérium (AM) az Agro Naplóval.

 

A tájékoztatás emlékeztet: az előlegfizetés komoly segítséget jelentett az őszi mezőgazdasági munkák zavartalan elvégzéséhez, biztosítja a termelők pénzügyi stabilitását és likviditását.

A közvetlen támogatások esetében nyolc jogcímen több mint 169 milliárd, a Vidékfejlesztési Program (VP) egyes terület- és állatalapú támogatásaiból pedig három jogcímen mintegy 28 milliárd forintot kaptak meg az érintett gazdálkodók. Ezen kívül a közvetlen támogatásokat kiegészítő, nemzeti költségvetésből finanszírozott tej- és húshasznú szarvasmarha ágazatot segítő egyes átmeneti nemzeti támogatások keretében pedig további 14,9 milliárd forinthoz jutottak hozzá a gazdák.

A legnagyobb tétel az egységes területalapú támogatási jogcím (a SAPS) volt, amely 125 629 termelőhöz jutott el, mintegy 118 milliárd forint összegben. Zöldítési támogatást emellett 94 331 jogosult kapott, 28,9 milliárd forint értékben.

A Közös Agrárpolitika (KAP) forrásaiból évente mintegy 400 milliárd forint uniós forrású közvetlen támogatásra jogosultak a termelők. Ezt az összeget uniós és állami társfinanszírozásban megvalósuló agrár- és vidékfejlesztési, valamint nemzeti és uniós piaci támogatások egészítik ki. Így a magyar agrárium évente 600-700 milliárd forint támogatásban részesül. Az előlegfizetést követően - immár részkifizetésként - további több mint 12 milliárd forintnyi támogatás utalása valósulhat meg még decemberben – közölte az agrártárca.