MENÜ

MNB: 1200 milliárd forinthoz közelít az NHP Hajrá kihasználtsága

Agro Napló 2020.12.02.

Az áprilisban elindított Növekedési Hitelprogram (NHP) Hajrá programjában elérhető hitelek iránt továbbra is jelentős az érdeklődés: eddig 1159 milliárd forintnyi hitelt helyeztek ki a programban, több mint 17 ezer kis- és középvállalat (kkv) jutott általa kedvező konstrukciójú forráshoz – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

 

A jegybank honlapján közzétett összegzés szerint a megkötött szerződések több mint felét a működést segítő forgóeszközhitelek tették ki, míg egyharmada új beruházások megvalósulását szolgálta.

Az NHP Hajrát. Ez az egyik legfontosabb eszköz a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak tompítására, mivel minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel, széleskörű felhasználási lehetőséggel biztosít kedvező és kiszámítható kamatozású forrást a kkv-szektornak. A konstrukció iránt az indulás óta jelentős az érdeklődés, a program jelenlegi ütemű felfutása mellett az 1500 milliárd forintos keretösszeg már jövő év első negyedévében elfogyott volna – a szakértők szerint –, ezért a Monetáris Tanács november 17-i ülésén a korábbi keretösszeg 1000 milliárd forinttal történő megemeléséről döntött. A program így 2021-ben is számos vállalkozás működését, korszerűsítését és növekedését tudja majd segíteni.

Az NHP Hajrá konstrukció keretében megkötött szerződések volumenének 31 százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 54 százaléka forgóeszközhitel, 15 százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt. A hitelek kétharmadát a kereskedelemi, a javítási, az ingatlanügyi, a feldolgozóipari és a mezőgazdasági ágazatban tevékenykedő vállalatok vették fel.

Annak ellenére, hogy az elérhető hitelösszeg jelentősen megemelésre került a középvállalatok stabilitásának megőrzése és a nagyobb beruházások elősegítése érdekében, az NHP korábbi szakaszaihoz hasonlóan továbbra is jelentős a kisebb gazdasági szereplők részaránya is: a kihelyezett források több mint negyede mikro-vállalkozásokhoz, harmada kisvállalkozásokhoz került.

Az MNB 2013-ban indult Növekedési Hitelprogramja fontos szerepet játszott abban, hogy a legutóbbi pénzügyi válságot követően növekedésbe forduljon a kkv-hitelezés tendenciája, ezzel jelentős hatást gyakorolva a gazdasági növekedésre és a foglalkoztatásra is. A program 2013-as indulása óta közel 59 ezer vállalkozás jutott kedvező forráshoz 4500 milliárd forintot meghaladó összegben (az NHP Hajrá keretében létrejött ügyletek fontosabb statisztikai jellemzői az MNB honlapján érhetők el) – olvasható az összefoglalóban.