MNB: mobil alkalmazás és megújult keresőprogramok segítik a tudatos pénzügyi döntéseket

Agro Napló
Elindította ingyenesen letölthető, Pénzügyi Navigátor elnevezésű okostelefon-alkalmazását a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a fogyasztók tudatos pénzügyi döntéseinek támogatása érdekében.

A jegybank keddi közleménye szerint mobilbarát verzióban valamennyi jegybanki összehasonlító és kereső alkalmazás is használható. Egyebek mellett ellenőrizhető a piaci szereplők engedélye, kereshetők bankjegykiadó automaták és fiókok, de a hitelfelvétel előtt állók is segítséget kaphatnak a legkedvezőbb konstrukció kiválasztásában.

Az alkalmazás tartalmazza az országos Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat és az MNB ügyfélszolgálatának elérhetőségét, lehetővé teszi ügyintézési időpont foglalását, valamint e-mail küldését is az ügyfélszolgálatnak.

A pénzügyi ismeretek fejlesztése érdekében külön pénzügyi szótár is található az applikáción, és a főoldalon véletlenszerűen megjelenő pénzügyi szakkifejezések, illetve az ezekhez tartozó magyarázatok is segítik a pénzügyi tájékozódást.

A jegybank közleményében hangsúlyozta: kiemelt célja a pénzügyi fogyasztóvédelem további erősítése és a hazai pénzügyi szemléletformálás előmozdítása. Ennek érdekében honlapján külön fogyasztóvédelmi aloldalt is kialakított.

Az oldalon elérhető egyes pénzügyi termékek összehasonlítását segítő Pénzügyi Navigátor alkalmazások a legnépszerűbb tartalmak közé tartoznak.

Az MNB megújította, valamint felhasználóbarát funkciókkal bővítette intézménykereső, termékválasztó, illetve kalkulátor alkalmazásait. Az új intézménykeresővel egy felületen böngészhetők az MNB által nyilvántartott piaci szereplők, közvetítők adatai.

Megújult továbbá a betétválasztó, a betétkalkulátor, a hitel- és lízingválasztó, a hitelkalkulátor és a háztartásiköltségvetés-kalkulátor is. Emellett az új arculattal már korábban elindult értékpapírszámla-lekérdező, illetve az országos fiók- és ATM-kereső is elérhető a jegybank honlapján. A bankszámlaválasztó alkalmazás a közeljövőben kap korszerűbb, áttekinthetőbb lekérdező felületet.

Az MNB közleményében jelezte: a Pénzügyi Navigátor termékválasztó alkalmazások az adott pénzügyi szolgáltatásra vonatkozóan Magyarország egyetlen teljes körű, ingyenes, független alkalmazásának minősülnek, amelyhez a piaci szereplők jogszabály alapján folyamatosan szolgáltatnak információkat, és vállalnak felelősséget azok megbízhatóságáért, naprakészen tartásáért.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!