Mobil ivartalanító állomást adtak át Tiszaburán

Agro Napló
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Felelős állattartási programjának keretében eddig több mint 800 kutya ivartalanítására, és mintegy 250 eb örökbeadására került sor, október közepés pedig működésbe helyeztek egy mobil ivartalanító állomást is – jelentette be a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, Tiszaburán.
Fotó: Kovács Bálint

Ovádi Péter a mobil ivartalanító állomás átadásán a kóborállat-állomány csökkentésének fontosságára hívta fel a figyelmet, hozzátéve: Magyarország kormánya által februárban indított állatvédelemmel kapcsolatos online kérdőív eredményeiből – amelyet több mint 262 ezren töltöttek ki – egyértelműen látható, hogy a lakosság is  fontos feladatként tekint az ivartalanításra.

A miniszteri biztos kiemelte: az Agrárminisztérium (AM) minden rendelkezésre álló eszközével támogatja az ivartalanítási programokat, az idei évben rendkívüli előrelépés történt a területen. Felidézte a nagy sikerrel zárult Magyar Falu Program keretein belül kiírt 500 millió forintos keretösszegű felelős állattartást elősegítő pályázatot, aminek az volt a célja, hogy segítséget nyújtson az 5000 fő és az ez alatti állandó lakosságszámú településekben élők tulajdonában lévő ebek és macskák nem kívánt szaporulatának mérséklésére, a veszettség elleni védőoltására, valamint transzponderrel (mikrochippel) történő megjelölésére.

Ovádi Péter beszélt az AM és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által tavasszal indított 50 millió forintos keretösszegű ivartalanítási pályázatról, ami mintegy 1400 kutya ivartalanítását tette lehetővé országszerte.

A szemléletformálás kulcskérdés az állatvédelem területén – hívta fel a figyelmet a miniszteri biztos, aki beszámolt a nagy sikerrel indított Gazdijogsi képzésről is. A program célja a lakosság felelős állattartásra történő nevelése. A jelenléti képzésekre pár óra alatt betelt az összes hely, azonban az anatómiai-élettani ismereteket, a kutya viselkedését és a jogszabályokat is felölelő tananyagot online képzésben is el lehet sajátítani – emelte ki Ovádi Péter.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kész a vészforgatókönyv az ASP ellen

Kész a vészforgatókönyv az ASP ellen

Régi növényfajták visszatérését és újak megjelenését is hozhatja a klímaváltozás az agrárminiszter szerint. Rendkívüli intézkedési tervvel készül a sz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!