Nagy István: folytatódtak a fejlesztések és a beruházások a magyar agráriumban

Agro Napló
A koronavírus-járvány harmadik hullámának kezdetén is zavartalan a mezőgazdasági termelés és az élelmiszerellátás Magyarországon – emelte ki az agrárminiszter az AGROmashEXPO szakkiállítás, Magyarország legjelentősebb agrárgépipari rendezvényének virtuális megnyitóján március elején.

Nagy István agrárminiszter jelezte: az idén a járványhelyzetre való tekintettel az AGROmashEXPO az online térben várja a látogatókat. Hozzáfűzte: a beruházási kedv élénkülését jelzi, hogy a pandémia ellenére is folytatódtak a fejlesztések a magyar agráriumban.

A mezőgazdasági beruházások értéke 2020 első háromnegyed évében elérte a 351 milliárd forintot. Ez 6,5 százalékkal több mint az előző év azonos időszakában volt. A magyar gazdák mintegy 140 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket tavaly az első 9 hónapban, ami éves szinten 3 százalékos növekedést jelent.

Az ágazat korszerűsítését nagyon előre lendítette – hívta fel a tárcavezető a figyelmet –, hogy az unós és a hazai agrártámogatások mértéke jelentősen, 2010. óta a másfélszeresére emelkedett. Ez tavaly több mint 886 milliárd forintot tett ki. Az unió Közös Agrárpolitikája (KAP) költségvetési ciklusának végén érdemes kiemelni – mondta a miniszter –, hogy nagy mértékben segítette a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások fejlesztéseit az immár több mint 1466 milliárd forint értékben támogatást nyújtó Vidékfejlesztési Program (VP). A benyújtott mintegy 300 ezer támogatási kérelemből eddig csaknem 220 ezret lehetett támogatni ezekből a forrásokból.

Az említett támogatások mellett a hitelekhez nyújtott további támogatásokkal is „érdemben segíteni kívánjuk” a hazai beruházásokat – jelezte a miniszter.

 A 100 milliárd forint hitelkerettel, két éve meghirdetett, széles körben igénybe vehető. beruházási hitelekhez kapcsolódó, „80 százalékos mértékű, kamattámogatási programunkat„ éppen ezért 2021 június 30-dikáig meghosszabbítottuk”.

A Széchenyi Kártyaprogram részeként működő Széchenyi Beruházási Hitel Plusz konstrukció elérhetővé vált a kis és közepes agrárvállalkozások számára is. „Forrásaiból többek között szántóföldi növénytermesztéshez szükséges erő- és munkagépek beszerzése, valamint öntözési beruházások is finanszírozhatók”.

Mindez jelentősen segítette, hogy a magyar mezőgazdaság teljesítményének emelkedése a múlt évben is folytatódhasson. Az ágazat kibocsátásának értéke: meghaladta a 2950 milliárd forintot, és 4,1 százalékos növekedés  a negyedik legjobb volt az unióban. Bővülő exportjával és a foglalkoztatásban betöltött kiemelt szerepével pedig az agrárium jelentősen hozzájárul a nemzetgazdaság kiegyensúlyozott teljesítményéhez. Az elmúl év első 11 hónapjában a magyar nemzetgazdaság külkereskedelmi többlete 5,4 milliárd euró – (azaz mintegy 1900-2000 milliárd forint) – volt. Jól jelzi az agrárszektor erejét, hogy ebből az összegből 3 milliárd eurónyi érték – (azaz mintegy 1050-1100 milliárd forint) – az agrártermékek külkereskedelméből származott – ismertette a miniszter.

Előretekintve – emelte ki Nagy István – pedig a legnagyobb örömhír, hogy a magyar agrárium előtt „óriási lehetőségek nyílnak meg”, azáltal, hogy 2021-től a kormány 80 százalékos nemzeti társfinanszírozást biztosít az uniós források mellé a korábbi évek 17,5 százalékot kitevő nemzeti társfinanszírozása helyett. A Vidékfejlesztési Program korábbi forráskeretéhez képest így a 2021-2027. közötti időszakban háromszor annyit, 4265 milliárd forintot fordít a kormány  a magyar vidékre, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztésére a KAP vidékfejlesztési forrásain keresztül. A miniszter reményét fejezte ki és az kívánta az ágazati szereplőknek, hogy a tovább folytatódjon töretlenül a magyar agrárium korszerűsítése, a precíziós gazdálkodás és az agrárdigitalázáció térnyerése tegye mindinkább hatékonnyá és jövedelmezővé a termelést az ágazatban – mondta az agrárminiszter.

Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár gratulált az AGROmashEXPO-t megszervező Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ Zrt-nek, hogy online módon, a virtuális térben is megszervezte az eseményt, és elismerését fejezte ki azoknak a kiállítóknak is, akik vállalták a bemutatkozást a megváltozott feltételek mellett is.

Az államtitkár bízik abban, hogy akik ellátogatnak az idei agrárgépipari szakkiállításra, ugyanazokat vagy közel ugyanazokat az élményeket és információkat szerezhetik meg, mint a korábbi években. Mindez ugyanis szükséges ahhoz, hogy a gazdálkodók a számukra legkedvezőbb döntéseket meg tudják hozni.

Feldman Zsolt azt kívánta a kiállítóknak és a látogatóknak egyaránt, hogy a mostani esemény segítse hozzá őket, hogy megtalálják a XXI. században a munkájuk fejlesztéséhez szükséges legkorszerűbb módszereket és eszközöket.

Jelezte egyben azt is, hogy 2021 a fejlesztési források éve lesz az ágazatban, ahogyan azt az agrárminiszter már korábban részletezte.

Megerősítette: „soha nem látott mértékű fejlesztési források jönnek az ágazatba” – mondta. Hozzátette: így érdemes átgondoltan, megtervezett módon előre gondolkodni a tervezett fejlesztések megvalósításában minden érintettnek. Ennek eredménye pedig mindenképpen egy jövedelmezőbb magyar mezőgazdaság lesz a jövőben.

Hatala László, az AGROmashEXPO Termékdíj Pályázatának koordinátora mutatta be az online módon is érdeklődők számára a pályázatot. Elmondta: az elismerésre pályázóknak az idén több kihívással is szembe kellett nézniük. A változtatások kényszere kevesebb pályázatot eredményezett. Ezért olyan döntés született, hogy a virtuális AGROmashEXPO termékversenyén az idén csak hazai és nemzetközi díjra lehet pályázni, külön kategóriákra nem.

Mivel nemzetközi díjra csak egy pályázat érkezett, így ebben a kategóriában a zsűri nem hirdetett eredményt, de a pályázót a későbbiekben szeretnék értékelni, mivel a szakemberek úgy ítélik meg, hogy a benyújtott pályázat igen innovatív. A hazai indulók közül egy pályázó nagydíjat, míg egy másik különdíjat kapott.

Hazai Termékfejlesztési Nagydíjat az: AXIÁL Kft. mAXI-MAP elnevezésű, egy interneten keresztül, éves előfizetés formájában elérhető szoftver szolgáltatása nyerte, amely a precíziós-helyspecifikus gazdálkodás gyakorlati megvalósítását támogatja.

VIDEÓ:

Hazai Termékfejlesztési Különdíjat pedig a: DryerDoctor Kft. - Komplex DryerDoctor szolgáltatás a szemestermény-szárítás teljes technológiai folyamatára elnevezésű pályázata kapta.

VIDEÓ:

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója többek között arról beszélt, hogy az idei, 39. AGROmashEXPO a Hungexpo első teljesen virtuális módon megrendezett kiállítása. Tavaly még úgy tűnt, hogy az idei agrárgépipari szakkiállítást a szokásos módon, de megújult környezetben, új pavilonokban lehet majd megrendezni. Ám a koronavírus-járvány közbeszólt, emiatt teljesen más helyzet alakult ki. A rendezvényszervezési „iparág” tetszhalott állapotban van. Ezek a kedvezőtlen viszonyok  a Hungexpót, is próbára tették, de a cég piacvezető volta miatt működőképes maradt még ebben a helyzetben is – hívta fel a figyelmet a vezérigazgató.

A pandémia ugyanakkor arra kényszerítette a társaságot, hogy új területekkel is kezdjen el foglalkozni. Ilyen volt többek között a virtuális kiállítás szervezés is, vagyis szerették volna kiszolgálni ügyfeleiket akkor is, amikor a kiállítások fizikai megrendezésére nincs lehetőség.

A kiállítások online térben való megrendezésének főpróbája két múlt évi kiállítás volt, amiket hibrid formában tartottak meg. Ezek a CONSTRUMA és az Ipar Napjai voltak.

A vezérigazgató jelezte ugyanakkor azt, hogy a cég továbbra is a kiállítások fizikai megrendezését tartja a legcélravezetőbbnek, mivel a személyes jelenlétet és a személyes kapcsolatteremtést semmi sem pótolhatja. Hisznek ugyanakkor abban is, hogy az adott körülményekhez alkalmazkodni kell, ami a virtuális, online térben megrendezett kiállítást jelent., Ezért szervezték meg az idei AGROmashEXPO-t online térben. Úgy fogalmazott: büszke arra, hogy ezt a Hungexpo meg tudta valósítani. Ez szerinte mérföldkő a magyar kiállítás szervező szakma történetében.

A 2021-es AGROmashEXPO a www.hungexpo.easyvirtualfair.com oldalon egészen március 14-ig lesz látogatható. A kiállítókkal való élő chat és videóbeszélgetés szombatig lesz elérhető reggel 9, és este 6 óra között, így érdemes már most regisztrálni a díjmentes belépésért, mely a nyitvatartás alatt korlátlan hozzáférési lehetőséget biztosít.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Elindult az előlegkifizetés!

Elindult az előlegkifizetés!

Október 17-én hétfőn elkezdődött az idei egységes kérelmekhez kapcsolódó emelt összegű előlegfizetés – mondta az agrárminiszter hétfői sajtótájékoztat...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!