Nagy István Párizsban: a kormány folytatja a harcot a magyar gazdák pénzéért

Agro Napló
A hagyományosan erős mezőgazdasággal rendelkező országoknak ugyanis közösen kell fellépniük az unió közös agrárpolitikája (KAP) forrásainak megtartásáért és a gazdabarát, egyszerű szabályozásért – mondta a Nagy István agrárminiszter Didier Guillaume francia mezőgazdasági miniszterrel folytatott kétoldalú megbeszélést követően Párizsban.
Didier Guillaume és Nagy István, fotó: Cheick Saidou

A magyar agrártárca tájékoztatása szerint – amit az Agro Napló is megkapott – a találkozón a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy a KAP forrásokat a jelenlegi szinten kell megtartani a 2020 utáni időszakban is. Ez azért fontos, hogy az európai gazdák versenyképesek maradhassanak a továbbiakban is a globális piacon. Nem lehet ugyanis többet kérni a gazdáktól úgy, hogy közben csökkennek az uniós források – mutatott rá a magyar tárcavezető.

Kiemelte: a magyar kormány kiáll a gazdákat megillető támogatások védelméért. Elfogadhatatlan, hogy Brüsszel a gazdák helyett a migrációra fordítsa az agrárpénzeket. A becslések szerint a magyar agrárium és magyar gazdák támogatását 25 százalékkal akarják csökkenteni. Mint ismert, Magyarországon több mint 100 ezren írták alá azt a gazdapetíciót, amelynek céljaival a kormány is egyetért - jelezte.

Nagy István hangsúlyozta: a megfelelő KAP költségvetés mellett legalább olyan lényeges, hogy egyszerűbb legyen a források gazdákhoz történő eljuttatása. Hozzátette: csökkenteni kell az olyan uniós előírások számát, amelyek szükségtelenül bonyolítják a forrásokhoz történő hozzáférést.

Közölte továbbá: „egyetértettünk francia kollégámmal abban is, hogy az új KAP végrehajtási szabályainak valódi egyszerűsítést kell hozniuk mind a gazdák, mind pedig a kifizetésben közreműködő nemzeti hatóságok számára”.

Az új hét éves uniós költségvetés és a KAP jogszabályi javaslatok vitája ősszel folytatódik Brüsszelben, amelyek során Magyarország Franciaországgal és a V4-ekkel közösen határozott álláspontot fog képviselni az agrárforrások megtartása és a megfelelő KAP szabályozás elfogadása érdekében – tartalmazza az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!