Nagy István: Szárazföldi utat kell nyitni az ukrán gabonáért

Agro Napló
Azon dolgoznak, hogy szárazföldön lehessen megoldani az ukrán mezőgazdasági termékek exportját, amit orosz blokád akadályoz a tengeren – mondta Nagy István agrárminiszter.

Magyarországon nem készlethiányt okozott a háború, hanem emelkedő árakat, és a kormány azon van, hogy szárazföldi folyosót nyissanak az ukrán mezőgazdasági termékeknek, hogy azokat el lehessen juttatni a világba. Erről Nagy István agrárminiszter beszélt az RTL Klub Híradójának. – értesült a HVG szemléjéből az Agro Napló.

Az orosz és az ukrán földek adják a világ búzatermelésének harmadát, ám az oroszok korlátozzák saját exportjukat, és tengeri blokáddal akadályozzák, hogy az ukránok saját kikötőikből elszállítsák a náluk megtermelt búzát. Ez könnyen okozhat éhínséget a szállítmányaiktól függő országokban.

A miniszter arról is beszélt, mire kellett a gabonaexport tilalmával beharangozott, a gabonára a kormány elővásárlási jogát biztosító márciusi kormányrendelet. Szerinte a gabona folyamatos készletnyilvántartásának biztosítása volt a cél. Az elővásárlási joggal pedig azért nem éltek, mert nem a kivitelt akarták megtiltani. Igaz, mint az Rtl.hu emlékeztet rá, a rendelet március eleji elfogadása után a kormány úgy kommunikált, hogy „minden gabonakivitelt megtiltottak”, az export egyáltalán nem állt le.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!