MENÜ

Nagy István: Szükség van a hagyományokra

Agro Napló 2020.02.24.

Szükség van a hagyományokra, ez tesz minket nyírségivé, illetve magyarrá szerte a világban – mutatott rá február végén az agrárminiszter a harmadik Nyírségi Disznótoros Fesztiválon és tizenkilencedik Nemzetközi Böllérversenyen a nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluban.

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

 

Nagy István arról beszélt, az ország hagyományai egyre fontosabbak, nagy szerepet kapnak az identitás keresésében és megtartásában, valamint összehozzák a vidéket a várossal. Nem engedik, hogy elszakadjanak egymástól, így segítenek megőrizni a magyar kultúrát – fogalmazott a tárcavezető. Hozzáfűzte: az ízekben, a táncban, a zenében és a viseletben megnyilvánuló hagyományok teszik magyarrá és kötik össze a magyar embereket.

 

20200222_pel_2158

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

 

Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere a múzeumfalu nemrég befejeződött, mintegy 900 millió forint értékű felújítását említve elmondta: a fejlesztés egyrészt a régi épített örökség és hagyományok megőrzését és bemutatását, másrészt az ehhez hasonló nagy gasztronómiai rendezvények színvonalas megrendezését szolgálja.

A kétnapos fesztivál első napján a hagyományos falusi disznótort, a böllérkedést és menüsort mutatták be a versenyre benevezett csapatok. A második napon pedig a télűző szatmári farsangi mulatságot nézhették meg a Sóstógyógyfürdőre kilátogatók – tartalmazza az összegzés.