Nagy lehetőségek egy ígéretes kultúra előtt

Agro Napló
„A jövő a cirokra fogad”. A Milánóban 2018. november 7-8-án tartott 2. Európai Cirok Kongresszusnak ezzel az ígéretes témával sikerült körülbelül 200 szakembert mozgósítania a világ minden tájáról.

Két napon keresztül kutatók, termelők, feldolgozó ágazatban érdekeltek osztották meg egymással tudásukat, tapasztalataikat és kérdésfelvetéseiket. Egy dologban mindenki egyet értett: a cirokkultúra fejlesztése esélyt jelent Európa számára, hiszen ez a gabonaféle az összes olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyre szükség lesz a jövő gazdasági és környezeti kihívásai során.

Egy születő ágazat dinamizálása

„A cirokágazatban érdekelt összes szereplő összehangolt munkájára van szükség ahhoz, hogy új és fenntartható piacokat találjunk. A termesztésben állandó mennyiséget és minőséget kell biztosítanunk – ez a szellemiség kell, hogy irányítsa tetteinket.” – hangsúlyozta nyitóbeszédében Daniel Peyraube, a Sorghum ID Elnöke. Ez a felhívás a Kína által az amerikai cirokra bevezetett védővámokra is rímel, hiszen ezzel új lehetőség nyílik az európai ciroktermesztés előtt, és még inkább előtérbe állítja az ágazat európai strukturálódásának szükségességét.

A cirokágazat szakértői által moderált, számos témát érintő tematikus műhelyekben egyértelműen kirajzolódott, hogy az európai cirok minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyre a különböző piacokon szükség van:

  • A cirok genetikája folyamatos fejlesztés tárgya, így az új hibridek jobban tűrik a hideget és hozamuk is évről évre javul.
  • Ezek az új tulajdonságok a már a cirokban alapvetően meglévő egyéb előnyös tulajdonságokhoz társulnak, int amilyen az alacsony input anyag- és vízigény. illetve az erős ellenálló képesség.
  • A cirok számos piaci felhasználásra alkalmas, mint például az állati vagy humán táplálkozás vagy a biogáz-előállítás.

A cirok tehát aduász mind a termelők, mind pedig a feldolgozók számára.

Válasz a KAP jövőbeni kihívásaira

A Kongresszus zárásaként elhangzott előadások az éghajlat-változásról, a jövőbeni KAP célkitűzéseiről, a fenntarthatóságról, alkalmazkodó- és ellenálló valamint a versenyképességről azt bizonyították, hogy a cirokágazat fejlődése lehetséges választ adhat mindezekre a kihívásokra. Ezt a meggyőződést a Sorghum ID is osztja, amely, kincstárnoka, Pierre Pagès által rámutatott mindarra, amit az egyesület már tett azért, hogy a cirokból a jövő egyik megoldási lehetősége válhasson.

A 2. Európai Cirok Kongresszus hangsúlyozta, hogy a cirok olyan kulcsfontosságú tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik számára, hogy válaszoljon azokra a kihívásokra, amelyeket ennek a fiatal ágazatnak lehetőségként meg kell ragadnia ahhoz, hogy biztosítsa Európa fenntartható fejlődését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Közepes minőségű termésre számítanak

Közepes minőségű termésre számítanak

Közepes minőségű lehet az idei termés a szántóföldi növényeknél – vélekednek a  Concordia Közraktár Zrt-nél: a repce gyengébb lett a tavalyinál, árpáb...

Szárazság pusztít Lengyelországban

Szárazság pusztít Lengyelországban

Egyre kiterjedtebb a Lengyelországban pusztító szárazság, amely várhatóan komoly gondokat okoz a mezőgazdaságnak, a helyzet tavasz óta sokat romlott –...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!