Nagy Márton: Hamarosan jöhetnek az újabb hatósági áras termékek

Agro Napló
A gazdaságfejlesztési miniszter elmondása szerint olyan termékekre vethetik ki, amelyek negyven százaléknál erősebben drágultak, és Magyarországon is előállíthatók.

Az Inforádió Aréna című műsorának volt a vendége Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, ahol beszélt az Orbán Viktor miniszterelnök által már hetekkel ezelőtt belengetett, újabb árstopokról is. Nagy elmondása szerint

„az év végére az infláció meghaladhatja a 25 százalékot, onnan fordulhat majd lejjebb.”

Azonban a kormány álláspontja szerint a pénzromlás kordában tartásában segítenek az élelmiszerárstopok, amelyeknek köre hamarosan bővülhet. Nagy azt mondta, a kormány a napokban dönthet az újabb hatósági áras termékkörről. Mint mondta, olyan termékekről lehet szó, amelyeknek a drágulása negyven százalék felett van, és Magyarországon is előállíthatók – értesült a HVG közleményéből az Agro Napló.

A legnagyobb áremelkedést a KSH szeptemberben egyes energetikai termékeknél és élelmiszereknél mérte, az árstop – leszámítva a tűzifát, ahol 45 százalékos volt a drágulás, de itthon is előállítható – az utóbbiakra vonatkozhat. Az éves drágulás a legnagyobb – 76 százalékos – a kenyér esetében volt, ezt követi a toplistán 68 százalékkal a sajt, 66 százalékkal nőtt a vaj és vajkrém ára, 61 százalékkal a margariné, 60 százalékkal a száraztésztáé és 54 százalékkal a tojásé.

„Ne legyen recesszió, csökkenjen az infláció, és egyensúlyban maradjon a folyó fizetési mérleg” – mondta a kormány céljairól a miniszter, valamint hozzátette: december elején nyilatkozik a 2023-as költségvetés céljairól a kormány. Mint mondta, a bértárgyalásokba nem akarnak belefolyni, most mindenkinek egyedi döntést kell hoznia.

A miniszter szót ejtett a Magyar Postáról is, elvégre az ő minisztériumának hatáskörébe tartozik a posta felügyelete is. A posta körül az utóbbi napokban komoly felzúdulás volt, mivel országszerte rengeteget zártak be. Azt mondta, érti ugyan a panaszokat, de a cég komoly veszteséget termel, ráadásul fel kell készülnie a liberalizáció és a digitalizáció jelentette kihívásokra is.

Nagy Márton szerint azokat a postákat zárták be, ahol alacsony az ügyfélszám, ráadásul ezek a bezárások is átmenetiek, a fűtési szezon végeztével, tavasszal újra fognak nyitni. A társaság átalakítását ráadásul új szakemberre bízta: keddtől Balczó Barna a Magyar Posta Zrt. Elnök-vezérigazgatója.

Balczó 2016 óta a társaság felügyelőbizottsági elnöke, eddig az MFB Invest vezérigazgatója volt. Nagy saját elmondása szerint tehetséges menedzsernek tartja, sokat is vár tőle.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!