Nagyon meglódult a mezőgazdasági gépek forgalma

Agro Napló
Megállíthatatlan a mezőgép-értékesítés bővülése – írja a Magyar Idők vasárnap. Az idén harmadával több új eszközt vásároltak a gazdaságok, miközben az alkatrészek forgalma is rekordmagasságba emelkedett az első kilenc hónapban.

Több mint 115 milliárd forintot költöttek el új mezőgazdasági eszközökre a termelők az év első kilenc hónapjában. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet felmérésének eredményei szerint az előző évhez képest 33 százalékkal bővült a gépforgalmazás hazánkban. Ez alkalommal közel 140 mezőgép-forgalmazó és -gyártó eladási jelentése alapján készült a statisztika. A felmérésben az előző években is részt vevő vállalkozások adatait összehasonlítva a növekedés 25 százalékos.

A gépberuházások értékének 59 százalékát az erőgépek, az eladások több mint felét a traktorok adták. A 2017. január és szeptember közötti időszakban összesen 1928 kerekes traktor talált gazdára az országban, értékük 38 milliárd forintot tett ki. Valamennyi teljesítménykategóriában nőtt a forgalom, különösen az 50–100 és a 101–140 lóerő közé tartozókból vásároltak nagyobb mennyiségben, előbbiből 635-öt, utóbbiból 468-at üzemeltek be a gazdaságok.

Jelentősen – több mint 60 százalékkal – nőtt a 261 és 320 lóerő közötti gépek forgalma, de a 320 lóerő feletti traktorokból is 39 százalékkal több fogyott, mint egy éve. Az összes mezőgépforgalom 16 százalékát a gabonakombájnok, míg 10 százalékát az egyéb erőgépek, például az önjáró betakarítók és a rakodók tették ki. Ez utóbbi kategóriában kiemelkedő mértékben bővült a forgalom, összesen 377 rakodógép eladását jelentették a forgalmazók.

A munkagépek iránt is fokozott volt az érdeklődés, a szálastakarmány-betakarítók kivételével szinte valamennyi munkagépből többet adtak el a gépgyártók és -forgalmazók, mint egy évvel korábban. A legtöbbet a különböző talajművelő gépekből vásárolták a gazdaságok. A szállító járművekből is több fogyott, a forgalom az előző évi másfélszeresére bővült. Új mezőgazdasági pótkocsikból 702 darabot értékesítettek, ami a szállító járművek 62 százalékát tette ki. Az új gépek mellett az alkatrészekre költött összeg is nőtt, beszerzésükre 35,8 milliárd forintot fordítottak a gazdaságok az idén. Ezzel az alkatrészeladás rekordforgalmat ért el.

A Magyar Lízingszövetség szerint idén jelentősen erősödött a magyar lízingpiac. A mezőgazdasági gépek esetében a finanszírozott összeg 9 százalékkal 53,6 milliárd forintra emelkedett 2017 első kilenc hónapjában. A lízingcégek a következő időszakban további bővülést várnak, bár a növekedés üteme lassulhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!