Nagyon megnövelnék a szójatermelést Európában

Agro Napló
Magyarország a GMO-mentes mezőgazdasági stratégiájával kulcsszerepet kíván játszani az európai fehérjeellátásban – hangsúlyozta  Nagy István, az FM parlamenti államtitkára Magyarország, Moldova, Bosznia és Észak-Rajna-Vesztfália agrárvezetőinek tanácskozásán a 4. Duna Szója Kongresszuson – közölte a Földművelési Minisztérium (FM) pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az államtitkár megismételte, Magyarország arra törekszik, hogy elérhető árú, jó minőségű és egészséges élelmiszereket állítson elő, ennek kulcsa pedig olyan fenntartható mezőgazdasági gyakorlat elterjesztése, melynek a GMO-mentes szója az alapeleme. A konferencián azt a célt tűzték ki, hogy 2025-re az Európában felhasznált fehérje 50 százaléka európai szójából és belföldi hüvelyesekből származzon.

Az európai mezőgazdaság egyik jelentős kihívása és feladata, hogy biztosítsa a független és fenntartható fehérjeellátást. Az ellenőrzött európai szója használata kulcsfontosságú ebben a folyamatban, mivel csak ennek révén biztosíthatóak a hosszú távú gazdasági és környezeti előnyök - olvasható a közleményben.

A kétnapos - csütörtökön és pénteken zajló - budapesti eseményen Nagy István, az  FM parlamenti államtitkára képviseli Magyarországot. A rendezvényt a magyar agrártárca és a Duna Szója Szövetség közösen szervezte - áll a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!