MENÜ

NAK: Alaptalanul támadták a földtörvényt

Agro Napló 2019.10.04.

Az Alkotmánybíróság (AB) friss döntése egyértelműen kimondja: nem jogsértő a magyar földtörvény. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ahogy eddig, a jövőben is eszerint jár el a földforgalmi ügyekben – közölte a köztestület az Agro Naplóval.

 

A tájékoztatás szerint a NAK a termőföld kérdését nemzetpolitikai fontosságúnak tekinti, az Alkotmánybíróság most történt megerősítését követően ezentúl is azon fog dolgozni, hogy a földforgalmi törvény szabályainak megfelelően eljárva megerősítse a helyben lakó gazdák szerepét, javítsa a versenyképességet és közreműködjön a földügyletekkel kapcsolatos visszaélések visszaszorításában.

Az Alkotmánybíróság II/376/2019. számú, ez év szeptember 30-i határozatával elutasította ellenzéki képviselők földforgalmi törvénnyel kapcsolatos, 2019 márciusában benyújtott beadványát, melyben kifogásolták, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara területi szervei bírálják el az adásvételi szerződéseket. Az Alkotmánybíróság a vizsgálata során a kezdeményezők minden érvét elutasította, az erről a napokban hozott határozatot az Alkotmánybíróság a honlapján is közzétette.

Az Alkotmánybíróság határozatában kimondta, hogy a földbizottság nem gyakorol közhatalmat az adásvételek elbírálása során, mivel ott magánjogi érdekeltként jár el. Az Alkotmánybíróság megerősítette azt, hogy nem minősül vétónak, hogy a közigazgatási perben a bíróság a mezőgazdasági igazgatási szerv kamarai állásponton alapuló döntését nem változtathatja meg. A bíróság ugyanis vagy helybenhagyja a felülvizsgált döntést vagy indoklással együtt hatályon kívül helyezi és a hatóságot új eljárásra kötelezi.

Megerősítette az AB továbbá, hogy a földforgalmi törvény elfogadásakor az Országgyűlés az Alaptörvény előírásaival összhangban járt el, és az általa elfogadott szabályok értelmezése is egyértelmű – tájékoztatott a NAK.