2024. március 29. péntek Auguszta

Napirenden a hazai baromfiipar helyzete

Agro Napló
Folytatódik Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke podcast-sorozata. A legújabb részben Csorbai Attilával, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatójával beszélgetett a hazai baromfitenyésztésről.

A videó Győrffy Balázs NAK-elnök Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján érhető el, illetve meghallgatható a Soundcloudon és a Spotify-on.

A beszélgetésen elhangzott többek között, hogy a hazai baromfiágazat a magyar állattenyésztésben a legnagyobb termelési értéket állítja elő. Csak az élő állatokat és az étkezési tojást számolva ez az összeg eléri a 320-330 milliárd forintot, a feldolgozott termékek értéke ennek a duplája, 640-550 milliárd forint. A magyar vágóállat-termelés kétharmadát a baromfiágazat adja.

A baromfiágazatban meghatározó a hazai tulajdon, a szektor eredményessége a nagyfokú integrációnak köszönhető. Az ágazat - közvetlenül és közvetve - 50-60 ezer embernek ad munkát. A munkaerő-szükséglet termékpályánként változó: a csirkehizlalás jelentős mértékben automatizált, a víziszárnyas-tenyésztés viszont sok kézi munkaerőt igényel.

Magyarország önellátottsága baromfitermékekből megközelíti a 180 százalékot. A hazai egy főre eső éves baromfihús-fogyasztás a 90-es évek derekától megelőzi a sertéshúsfogyasztást, jelenleg előbbi mintegy 30 kilogrammra, a sertéshús-fogyasztás pedig 25 kilóra tehető. De a koronavírus-járvány mellett a madárinfluenza megjelenése is sújtja az ágazatot, főleg az alföldi termelőket. Eddig 2 millió szárnyast kellett a védekezés miatt leölni. Ennek hatásai hónapokig érezhetőek lesznek, egy olyan régióban, ahol sokaknak a baromfitartás jelenti a megélhetést.

A hazai víziszárnyas-ágazat globális szinten is meghatározó, a húskibocsátást tekintve Európában a második helyen áll, míg libamájtermelésben világelső. Ezen termékek 70-80 százaléka – a koronavírus-járvány miatt most eltűnt – HoReCa szektorban talált piacra. Az ágazatnak sikerült kihevernie a Négy Mancs offenzívája által okozott károkat, de folyamatosak az ilyen jellegű támadások. A koronavírus-járvány miatt – a felvásárlási láznak köszönhetően – előbb hiány keletkezett csirkehúsból, most pedig inkább kínálati piac van, szerte Európában, ez lenyomja az árakat.

A kedvezőtlen gazdasági hatásokat a csirke- és pulykaágazatban a termelés – kompenzáció melletti – mérséklésével, a HoReCa szektor beszállítóinál pedig a turizmus-vendéglátás szereplőinek nyújtott gazdaságvédelmi intézkedések termelőkre való kiterjesztésével lehetnek mérsékelni – állapították meg a baromfiágazat helyzetét elemző beszélgetésen.

Facebook
YouTube
Soundcloud
Spotify

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!