2024. március 29. péntek Auguszta

Nehezen enyhül az aszály

Agro Napló
Bár az elmúlt napokban hosszú idő után már érkezett csapadék hazánk területére, ennek mennyisége azonban csak kis területen érte el a kívánatos szintet – tette közzé legfrissebb elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), hozzátéve: az ország nagyobb része továbbra is várja az esőt, az őszi és a tavaszi vetések számára a lehullott 5-10 mm csak tűzoltásra volt elég.
Fotó: Illés Krisztián

A szakemberek kiemelik: helyenként még a korábban említett eső sem esett, így az aszály csak nagyon lassan enyhül. A folytatásban a hét első felében még várható kevés csapadék, azonban újabb eső majd csak a jövő hét elején érkezhet.

Az őszi vetések ilyenkor, április-május hónapokban igénylik a legtöbb csapadékot, a tartós csapadékhiány igen kedvezőtlenül hat a fejlődésükre és a termésre. Ahol hullott legalább 10 milliméter csapadék az elmúlt napokban, ott az sokat segített, de jóval többre, legalább 20-40 milliméterre lenne szükség – szögezik le az agrometeorológusok kiegészítve azzal, hogy a legnagyobb probléma hazánk északi sávjában van, ide a napokban is alig érkezett csapadék.

A kapás növények közül a napraforgó, a kukorica és a burgonya is a legtöbb helyen már a földben van. A magágyak azonban sokfelé még mindig rendkívül szárazak, a keléshez, a fejlődéshez nedvességre lenne szükség. Bár a szinte naponta hulló kis záporok a talaj nedvességét sokfelé alig növelték, a nedvesebb idő a kórokozók elszaporodásának kedvez jelzik a szakemberek.

Az előttünk álló héten egy csapadékhullám érkezik nyugat felől az országba a hét első felében, a hét további részében azonban számottevő csapadék már nem valószínű. Összességében a hét végéig csak 1 és 15 milliméter csapadék várható területi átlagban, bár a záporos jellegből adódóan nagyobb területi különbségek valószínűek. A több eső északkeleten valószínű. Újabb csapadék majd csak a következő hét elején jöhet.

Minderről bővebben az OMSZ honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Körkép: Aszályhelyzet eső előtt

Körkép: Aszályhelyzet eső előtt

Március utolsó napjaiban úgy tűnik, megérkezhet a várva várt eső, az év első három hónapjában azonban rendkívül kevés csapadék hullott hazánkban, ami...

Szárazság pusztít Lengyelországban

Szárazság pusztít Lengyelországban

Egyre kiterjedtebb a Lengyelországban pusztító szárazság, amely várhatóan komoly gondokat okoz a mezőgazdaságnak, a helyzet tavasz óta sokat romlott –...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!