Nem használ a méheknek a túl meleg ősz

Agro Napló
Az idei szaporítási, méztermelési nehézségekkel tarkított szezon után a laikus vélekedéssel szemben egyáltalán nem segíti a méhcsaládok regenerálódását, áttelelését a mostani meleg időjárás, ami további virágporgyűjtésre készteti az állatokat.

Bár a laikusok számára akár megnyugtató is lehet, hogy az idén még november elsején is szépen nyíltak a kertben a virágok, sőt, az ökológiai másodvetésekben helyenként a repce is virított, és így a méhek is virágporhoz jutottak, a méhészek egyáltalán nem boldogok. Október végén, november elején nektárhoz jutni természetellenes a méhek számára, mivel ebből a hordásból már nem lesz méz – mondta az Agro Napló érdeklődésére Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Egy átlagos évben ilyenkor már a kaptárban pihennek a méhek, készülve a télre. Az idén azonban a szokatlanul hosszúra nyúló meleg időszak miatt ez egyre tolódik, a most behordott nektárt pedig már nem tudják beérlelni a teleléshez. Ha nagy mennyiségben kerül a kaptárakba, akkor, ha a tél folyamán ezt fogyasztják a családok, elkerülhetetlen a kaptáron belüli ürítkezés, ami további állategészségügyi problémákat, megbetegedéseket okozhat. A mézfogyasztás előnye a méhek és a raj számára épp az, hogy kaptáron belüli ürítkezés nélkül is áttelelnek. Ez pedig tovább szűkítheti az idei, szaporítási, méztermelési kihívásokban és méhcsalád pusztulásokban ugyancsak bővelkedő év után a következő esztendő lehetőségeit.

Egyelőre nincs adatunk arról, hogy hány méhcsalád készül a télre, ezeket az adatokat tavaszra gyűjti össze a szaktárca - mondta Bross Péter. Vagyis megbecsülni sem lehet, hogy milyen hatásai lehetnek a mostani, tavaszias, nyárias időjárásnak a méhcsaládokra és más beporzókra.

Egyes méhészek szerint a virágzó ökológiai másodvetéseknek, és a virágoknak annyi haszna azért van, hogy így legalább elfoglalják magukat a meleg által ébren tartott méhek, és nem a kaptáron belüli rablásokkal, a gyengébb családok bántásával vannak elfoglalva. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!