MENÜ

Nem kell a hozamigazolást beküldeni termeléshez kötött támogatásnál!

2018.09.20.

2018-től már nem kell hozamigazolást benyújtani a Kincstár részére a szemes fehérjetakarmány-növényt termelőknek – hívta fel a figyelmet a NAK.

 

Szemes fehérjetakarmány-növény termesztés támogatása igénybevételére az a mezőgazdasági termelő jogosult, aki a 9/2015. (III. 13.) FM rendelet szerint szója, lóbab, édes csillagfürt termesztése esetén 1 t/ha, szárazborsó, csicseriborsó, takarmányborsó, mezei borsó termesztése esetén 2 t/ha minimális hozamot igazoltan elér. Ugyancsak többlet támogatásra jogosult az a rizstermelő , aki a rendelet szerint támogatást igényelt és hozama eléri a 2,5 t/ha értéket. Fenti támogatás igénylésekor 2018-től már nem kell hozamigazolást benyújtani a Kincstár részére, viszont helyszíni ellenőrzéskor be kell tudni mutatni azokat a dokumentumokat, amelyekkel a hozam igazolható.

A hozamigazoláshoz kapcsolódó dokumentumok: gazdálkodási napló vezetése a 9/2015. (III. 13.) FM rendelet 8. számú melléklete szerint elkészített formában kötelező. A gazdálkodási napló esetében a főlapon túl a GN-02 (AKG/ÖKO - SZÁNTÓ - kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület) vagy a GN06 (Táblaösszesítő nem AKG/ÖKO-s területekről), a GN-17 (Táblaváltozás, illetve a másodvetés követése) és a GN-19 (Termeléshez kötött támogatások igénybevételéhez és az ökológiai jelentőségű másodvetéshez kapcsolódó nyilvántartás) lapok használata szükséges. A vis maior esetekre és a megjegyzések vezetésére a GN-18-as lapot kell használni. Betárolás esetén tárolási napló vagy a tárolást és a betárolt mennyiséget igazoló egyéb dokumentum másolata vagy betakarítást követő két héten belüli értékesítés esetén számla vagy felvásárlási jegy másolata.

Ha a mezőgazdasági termelő a tárgyévben nem vis maior ok miatt nem teljesíti a minimális hozam mennyiséget, akkor erről legkésőbb tárgyév november 30-ig köteles a Kincstár részére elektronikusan nyilatkozatot tenni, amelyben – ha részére még nem került kézbesítésre a Kincstár helyszíni ellenőrzés lefolytatásáról szóló értesítése –  visszavonhatja a termeléshez kötött szemes fehérjetakarmány-növénytermesztés támogatásra vonatkozó kérelmét.