Nem lehet kiváltani a búzát és a kukoricát

Agro Napló
Az alacsony piaci árak ellenére nem várható változás a hazai szántóföldi növények vetésszerkezetében, derül ki a Magyar Idők írásából. Sőt, nincs alternatívája a legnagyobb területen termelt gabonafajtáknak.

Nem várható nagyobb változás a vetésszerkezetben, hozzávetőlegesen egymillió hektáron kerül az idén őszi búza a földekbe, az eddig megszokotthoz képest pedig várhatóan kukoricából sem vetnek majd kevesebbet a gazdálkodók tavasszal – mondta a Magyar Időknek Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Hozzátette, annak ellenére nem várható elmozdulás a vetésszerkezetben, hogy a gabonaárak évek óta alacsonyan vannak, az idén pedig a korábbiakhoz képest is sokkal alacsonyabb áron vásárolják fel a kereskedők a terményt.

Vancsura József szerint Magyarországon nincs olyan növény, amivel ki lehetne váltani a búzát vagy a kukoricát. A szója kapcsán elmondta: bár az elmúlt két évben a támogatásoknak köszönhetően valóban megnőtt a gazdálkodók körében a vetési kedv, a legtöbben most ismerkednek a növény tulajdonságaival. Ugrásszerű növekedésre egyébként sem lehet számítani, mivel a szakember szerint a szójának megvan a maga talaj- és klímaigénye, amit az ország csak nagyon kis részén lehet biztosítani.

Polgár Gábor, a Vetőmagszövetség ügyvezető igazgatója elmondta: bár az idei szezonról pontos adatok nem állnak rendelkezésre, az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt látni, hogy a gazdálkodók egyre nagyobb része választ bőtermő, de kevésbé jó minőségű fajtákat. Ennek oka, hogy az elmúlt 2-3 évben minimálisra csökkent a piacon a prémium, a malmi minőség és a takarmánybúza ára közti különbség.

Az őszi vetés egyébként már az ország jó részén elindult, sőt a repce esetében a déli területeken már végeztek a munkálatokkal a gazdálkodók.

Forrás: nak.hu/Magyar Idők

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!