MENÜ

Nem lehet Olaszországba szállítani a fertőző kevésvérűségben szenvedő lovakat

2016.03.08.

A hazai lóállomány védelme érdekében, a hatályos jogszabályok szerint a fertőzöttségre gyanús lovakat szigorúan el kell különíteni, a több laboratóriumi vizsgálat alapján bizonyítottan fertőzött lovakat pedig el kell altatni. A fertőzött állatok életük végéig üríthetik a vírust, így a környezetükben élő valamennyi fogékony állatra folyamatosan veszélyt jelentenek. A fertőző kevésvérűségben szenvedő lovak olaszországi menhelyre történő kiszállítása, mint új lehetőség felmerült, ezt azonban sem az olasz hatóság, sem a brüsszeli Állandó Bizottság nem engedélyezte.

Az egypatásokat megbetegítő, nem gyógyuló és nem gyógyítható fertőző kevésvérűség betegséggel szemben jelenleg nem sokat tehetünk. A beteg állatok olaszországi kiszállítását sem az olasz hatóság, sem a brüsszeli Állandó Bizottság nem engedélyezték. Mivel a fertőzött állatok életük végéig ürítik a vírust, így a környezetükben élő valamennyi fogékony állatra folyamatosan veszélyt jelentenek. A magyar jogszabályok nem teszik lehetővé azt sem, hogy az állatot elkülönítetten tartsák élete végéig, mivel a teljes izoláció ilyen hosszú távon nem valósítható meg állatbarát módon. A fertőzés egyedül a rendszeres szűrővizsgálat és nyári időszakban vérszívó ízeltlábúak rendszeres irtásával előzhető meg.

Hazánkban a betegség bejelentési kötelezettség alá tartozik, azaz az állattartó köteles jelezni az állatorvos felé, ha a lován a betegség tüneteit észleli. Az FKV sok szempontból alattomos betegség, hiszen miatta egy látszólag egészséges ló a társaira folyamatosan veszélyt jelent, halálos beteggé válik. Az egészséges lovak 100%-os védelmére jelenleg az egyetlen megoldás a fertőzött állatok végleges elaltatása.

A lovak és a magyar lovas társadalom védelme érdekében a hatóság elrendelte egy újabb fertőzött állat elaltatását. Az újabb esetek ismét bebizonyították, hogy kizárólag a tudatos állattartói magatartással és a folyamatos szűrővizsgálatokkal érhetjük el, hogy hazánk az FKV betegségtől mentes országgá válhasson. Ezért a NÉBIH ismét felhívja a lótartók figyelmét, hogy az egészséges lovak védelme érdekében következetesen végezzék el a hat hónaposnál idősebb lovak háromévente kötelező vérvizsgálatát. Amennyiben az állat más lótartók lovaival is érintkezik a szűrés elvégzése évente kötelező.

Forrás: NÉBIH