MENÜ

Nemzeti összetartozás, erősödő magyar vidék

Agro Napló 2021.07.28.

Az elmúlt tíz év a nemzeti összetartozás építésének évtizede volt, az anyaország minden Kárpát-medencei magyarlakta településsel megerősítette kapcsolatait és programjai révén szinte mindegyikben fejlesztéseket is hajtott végre – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára július második felében, a XXIV. Kárpát-medencei nemzetiségi napok és aratónap rendezvényén Szarvason.

 

Feldman Zsolt hangsúlyozta: akkor lesz a nemzeti összetartozás és a magyar vidék egyaránt még erősebb, ha építeni lehet a gazdálkodók képviselte szellemiségre és a kormány támogató hozzáállására. Kiemelte: a kormány elmúlt tíz éve alatt a magyar vidék óriási fejlődött, a következő tíz évben pedig az egyik legfontosabb cél a vidéken élők számára településeik korszerű infrastruktúrájának megteremtése és munkahelyek létrejöttének ösztönzése.

 

am_nezeti-összeterozás_kép_11

 

A rendezvény díszvendége, Szili Katalin miniszterelnöki megbízott többek között arról beszélt, az összefogás napjainkban korparancs, egymás biztonságát csak közösen tudjuk megteremteni és megőrizni. Hangsúlyozta: összefogás nélkül nem lehet úrrá lenni a XXI. század kihívásain, a problémákon, még a pandémián se.

A biztonságot pedig csak úgy lehet biztosítani - határon innen és túl, valamint a nemzetiségek számára is -, ha mindenki megkapja a tisztelet és anyanyelvét is használhatja, továbbá kultúráját, hagyományait, identitását  is megőrizheti - tette hozzá Szili Katalin.

 

am_nezeti-összeterozás_kép_14

 

Emlékeztetett: a magyar alaptörvényben benne van a határon túli magyarságért vállalt és viselt felelősség, továbbá az, hogy a Magyarországon élő nemzetiségek államalkotó tényezők. Ez nem minden szomszédos országban van így - jegyezte meg.

Idén Magyarországon a nemzeti újrakezdés évét hirdették meg, ez jelenti a gazdaság talpra állítását és az értékek elismertetését - hangsúlyozta.

A Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesületének szervezésében megrendezett eseményen  Szili Katalin utalt arra is: az aratás az új élet, a jövő jelképe, hozzátéve: Szarvas pedig az ott élő szlovák nemzetiség révén "kiváló példát nyújt az együttélésben".

Kulcsár László, a Békés Megyei Agrárkamara elnöke szerint azoknak, "akik egy kenyéren vannak", össze kell fogniuk, mert a magyarság elleni támadásokat és a járványt csak úgy lehet kivédeni.

Babák Mihály (Fidesz-KDNP), Szarvas polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: "valami jó irányba változott" az utóbbi években: "volt pénz programokra, falufejlesztésre, mindenre"; és a határon túli magyarok "még sosem voltak ilyen fontosak" – foglalta össze a történteket a kormany.hu