Nemzetközi Energiaügynökség: Februárra 5 százalékra apadhatnak az európai gázkészletek

Agro Napló
Ehhez az kell, hogy Oroszország november elsejétől egyáltalán ne szállítson gázt a kontinensre, és ezzel együtt a tengerentúli LNG-szállítmányok is drasztikusan megritkuljanak.

Megjelent a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) aktuális, negyedéves jelentése, melyben a testület Oroszország kiszámíthatatlan viselkedése miatt két horrorforgatókönyvvel áll elő az idei télre. Az egyik szerint,

ha november elsejével teljesen leáll Oroszország Európába irányuló gázszolgáltatása, akkor februárra kevesebb mint 20 százalékosra apadhatnak a kontinens gázkészletei – amennyiben robusztus marad Európa LNG-ellátása. De ha ezzel együtt a cseppfolyósgáz-szállítmányok is alacsony szintre süllyednek, akkor az európai gázkészlet jövő februárra csak 5 százalékos lesz

– értesült a HVG közleményéből az Agro Napló.

Az európai gáztárolók jelenleg közel 90 százalékos töltöttségen állnak, de a fűtési szezon még csak most indul.

Az IEA természetesen azért végezte el ezeket a számításokat, mert Oroszország Ukrajna lerohanása óta nagyon hektikusan kezeli az európai gázszállításokat: A Lengyelországon keresztül Németországba torkolló Jamal-Európa vezetéken tavasszal állították le a szállítást, nemrég az Ukrajnán keresztül húzódó Testvériség vezeték elzárásával fenyegetőztek (ezt nem váltották be), és persze augusztus végén letekerték a Németországba érkező Északi Áramlat 1-et, ami az Északi Áramlat 2-vel együtt aztán szeptemberben, a Nyugat által szabotázsakciónak minősített robbanásokban több helyen léket is kapott.

Az IEA-jelentés megállapította azt is, hogy az európai gázfogyasztás rekordszinten, 10 százalékkal csökkent az év első nyolc hónapjában a megelőző év azonos időszakához képest. A csökkenés elsődlegesen az ipari szektornak köszönhető, ahol 15 százalékos spórolás történt a magas gázárak miatt. A testület szerint a globális 0,8 százalékkal csökkenhet idén, és jövőre is csak 0,4 százalékos növekedést prognosztizálnak.

Az ügynökség arra számít, hogy Európa gázellátása jövőre is szűkös marad. Ugyanakkor szerintük a kontinensre irányuló cseppfolyósgáz-import volumene több mint 60 milliárd köbméterrel nő idén – ezzel az ázsiai LNG-import alacsonyabb szinten maradhat az év végéig, mint tavaly.

Az európai LNG-import annak ellenére növekedhet, hogy a Freeport LNG-terminál júniusi tűzesete miatt a kontinens legnagyobb ellátója, az USA nem is tud annyi cseppfolyós gázt szállítani, amennyit alapból tudna. A baleset miatt az első nyolc hónapban átlag alatt maradtak a szállítások, viszont szeptemberben már növelték a mennyiséget.

Az orosz gázról való leválás egyik eszköze az LNG lesz. A Rystad Energy energiakutató most számokat is csatolt a stratégiához. Felmérésük szerint 2024-ben az új LNG-infrastruktúrára fordított pénzek globálisan 42 milliárd dollárra szöknek fel. 2020-ban még csak 2 milliárdot fordítottak világszerte új LNG-infrastruktúrára. Az energiakutató szerint az új létesítményekkel 2030-ra nagyjából megduplázódik a globális, éves LNG-ellátás, 636 millió tonnára.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Olajembargó: emelkedik az olajár!

Olajembargó: emelkedik az olajár!

Emelkedik az olajár, miután az EU-s vezetők megállapodtak az olajembargóról az Oroszország elleni hatodik szankciós csomag részeként. A WTI júliusi ha...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!