2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Népszerűek az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatok

Agro Napló
Népszerűek az állattartó telepek kis- és nagyléptékű korszerűsítésére kiírt pályázatok, a pályázati keret mindkettő esetében bővült - közölte az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára június végén a  Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Karcagi Kutatóintézetben.
Fotó: Fekete István

Feldman Zsolt - aki átadta az állattartó telepek nagyléptékű korszerűsítésére kiírt pályázat Jász-Nagykun-Szolnok megyei támogatói okiratait - elmondta: 29 nyertes pályázat volt a megyében, így a gazdálkodók, vállalkozók 9,5 milliárd forint támogatáshoz jutottak. Hozzátette: az eredetileg országosan 50 milliárd forintos pályázati keret időközben 260 milliárdra bővült.

Az elmúlt hetekben már nyitva álló, a kisebb állattartó telepek fejlesztését célzó pályázatokra eddig 1470 gazdálkodó pályázott, akik 41,5 milliárd forintot igényeltek - ismertette az államtitkár. Megjegyezte: a következő hetekben is nyitva álló pályázat eredetileg 30 milliárd forint pályázati kerettel indult.

Hangsúlyozta, hogy ez a magyar kormány a következő évtizedre is partnerséget és segítséget kíván nyújtani a magyar vidéken élők számára. Erről szól a Megújuló vidék, megújuló agrárium program, az az elkezdett munka, amely során csak ezekben a hónapokban kiírtak 600 milliárd forint értékben új pályázatot, és a tavalyi év végén kiírt pályázatokból pedig már megítéltek legalább 300 milliárd forint értékben támogatást.

Feldman Zsolt kiemelte: a magyar földre mindig biztosan lehet építeni, mert "elvinni tőlünk nem tudják". A beruházási program hit a magyar mezőgazdaságban, a magyar vidékben, és hit abban, hogy a gazdálkodók az elnyert forrásokat jól fogják hasznosítani - fogalmazott. Másrészről hit a gazdálkodók részéről is, hogy megéri időt, energiát fektetniük ezekbe a fejlesztésekbe – mondta, tette közzé a kormányzati hírportál helyszíni beszámolója.

Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke méltatta a kormány agrárpolitikáját, valamint az Agrárminisztérium, az agrárkamarák, a kormányhivatalok gazdálkodók megsegítése érdekében végzett munkáját. Ez az agrárpolitika jelenti azt a lehetőséget, amelynek köszönhetően versenyképesek, eredményesek tudnak maradni a gazdák, fenntartható gazdálkodást tudjanak folytatni - mondta. Az agrártársadalom már bizonyította, hogy képes a nemzetet ellátni élelemmel, és exportra is jut - hangsúlyozta az elnök.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!