Népszerűek az NHP Hajrá! hitelkonstrukciói

Agro Napló
Főképp beruházásokra kérik a Növekedési Hitelprogram (NHP) Hajrá! hiteleit a cégek, a szerződött összegek október végéig már meghaladták a 600 milliárd forintot – a banki körképet a témáról az MTI készítette.

A jegybanki program indítása óta az OTP Bank folyósította az NHP Hajrá! keretének 26 százalékát, a hitelintézet 1400 ügyfelével kötött szerződést valamelyik konstrukcióra. Az előkészítés alatt álló és folyósított hitelek összege megközelíti a 200 milliárd forintot, melyet a banktól felerészben beruházásra, felerészben forgóeszköz finanszírozásra vettek igénybe a vállalkozások. A gazdasági ágazatok közül leginkább a kereskedelem és gépjárműjavítás területéről volt jelentős érdeklődés, innen érkezett a legtöbb igénylés, majd az ingatlanügyletekhez kapcsolódóan, harmadikként pedig a feldolgozóipari vállalkozásoktól – közölte a hitelintézet.  

A K&H Bank a program áprilisi indulása óta mintegy 130 milliárd forint értékben kötött NHP Hajrá! szerződést, ebből több mint 90 milliárd forint folyósítása történt meg. A legtöbb hiteligényt a növénytermesztéssel, állattenyésztéssel, vadgazdálkodással foglalkozó cégek részéről tapasztalták a pénzintézetnél, de csaknem hasonlóan  aktívak a kereskedelmi vállalkozások is. A legnépszerűbb hitelcél továbbra is a forgóeszköz finanszírozás, ami a szerződött hitelösszegek közel 70 százalékát teszi ki. A második legkelendőbb hitelcélnak az új beruházási hitel, valamint a beruházási hitelkiváltás számít, mindkettő a szerződött hitelösszegek 14-14 százalékát teszi ki. A támogatás előfinanszírozása és a lízingcél egyelőre csupán a szerződött összegek 1-2 százalékát teszi ki – összegezte a bank.

A Takarékbank október 21-ig 73 milliárd forint értékben kötött szerződést az NHP Hajrá! programban, ebből 69 milliárd forintot már folyósítottak. A hitelek 75 százaléka új beruházási hitel, a támogatás-előfinanszírozási hitelcél aránya 17 százalékos, míg a forgóeszközhitel és a hitelkiváltás jelentik a legkisebb részt, 5 illetve 3 százalékos aránnyal.

Az MKB Banknál október végéig több mint 50 milliárd forint összegben kötöttek szerződést az NHP Hajrá! keretében, folyósítás 30 milliárd forint összegben történt meg. A közlés szerint mindegyik hitelcél népszerű, a legnagyobb kereslet a beruházási hitelekre (ide értve a pénzügyi lízinget is) és a forgóeszközhitelekre mutatkozik.

Az Erste Bank piaci részesedését meghaladó értékesítést tudhat magáénak az NHP Hajrában, közel 80 milliárd forint összegben kötött szerződést a bank. A folyósítás aránya több mint 80 százalékos, a legnépszerűbb hitelcél a forgóeszköz finanszírozás, ami az igényelt összeg több mint felét teszi ki. A hitelkiváltás a szerződések 30 százalékában cél, míg a felvett kölcsönök 15 százalékát új beruházások finanszírozására fordítják az Erste Bank ügyfelei.

Az UniCredit Bank és lízingvállalata október 22-ig mintegy 59 milliárd forint hitelösszegre kötött NHP Hajrá! szerződést, amelyből közel 44 milliárd forintot már folyósítottak. A legnépszerűbb hitelcélok az új és a hitelkiváltási célú forgóeszközhitel, a szerződött összeg mintegy 60 százalékát erre szánják ügyfelek, valamint a beruházási hitelkiváltás, a szerződött összeg mintegy 20 százalékával.

A CIB csoportnál az NHP Hajrá! hitel- és lízingszerződések összértéke szeptember végén 42 milliárd forint volt, amiből eddig 26 milliárd forintot folyósítottak. A CIB-nél elsősorban a mikro-, kis- és középvállalatok keresik a terméket, a legnépszerűbb lízingcélok között a kis haszongépjárművek, a mezőgazdasági gépek, az ipari és termelő berendezések állnak. A hitelcél szerinti megoszlásban a forgóeszköz-finanszírozás a legnagyobb arányú - közölték.

A Raiffeisen Bank eddig leszerződött NHP Hajrá! állománya nagyjából 27 milliárd forint, és jelenleg több 10 milliárd forint összegű ügylet van előkészítés alatt. A már folyósított állomány 14 milliárd forintot tesz ki. A Raiffeisen Banknál a hitelek döntő többsége, 70 százaléka új beruházási hitel, kisebb része forgóeszközhitel, míg a hitelkiváltások teszik ki a legkisebb részt. Megjegyezték: jelenleg a Széchenyi beruházási plusz és a Széchenyi likviditási hitelek számítanak a húzóterméknek a kis és középvállalkozások (kkv) körében, már több milliárd forintot tesz ki pénzintézetnél a leszerződött, illetve a folyósított hitelösszeg – tartalmazza az összeállítás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!