Nőtt a baromfihúsimport a madárinfluenza hatására

Agro Napló
Az év első hét hónapjában 16,6 százalékkal 105 ezer tonnára csökkent Magyarország baromfihúsexportja – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet. A Baromfi Termék Tanács megkeresésére pedig egy magyar képviselő kérdéseket intézett az Európai Bizottsághoz – írja a nak.hu.

Az év első hét hónapjában 16,6 százalékkal 105 ezer tonnára csökkent Magyarország baromfihúsexportja – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet. Csirkehúsból 19,8 százalékkal, pulykahúsból 15,7 százalékkal szállítottunk ki kevesebbet. A legtöbb baromfihúst – 22,5 ezer tonnát – Romániába szállítottuk; a következő két legnagyobb mennyiség az Ausztriába irányuló 14,1 ezer tonna, valamint a német piacon értékesített 12,1 ezer tonna.

A baromfihús-import 84 százalékkal, 42 ezer tonnára bővült január eleje és július vége között a megfigyelt periódusban, amit a szakértők – az exportcsökkenéshez hasonlóan – a madárinfluenzával magyaráznak. A legtöbb baromfihús – 10,7 ezer tonna – Lengyelországból érkezett, míg a német import 6,6 ezer, az osztrák pedig 5,4 ezer tonna volt. Az Európai Bizottság adatai szerint 2017 első harmincnyolc hetében 181,77 euró volt az egész csirke mázsájának uniós átlagára, ami 1,5 százalékos emelkedés az előző év hasonló időszakának átlagárához képest. Magyarországon a vágócsirke kilónkénti 246,2 forintos élősúlyos termelői ára ugyanakkor 4 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Eközben nyugtalanító folyamatokra hívta fel Erdős Norbert európai néppárti képviselő figyelmét a Baromfi Termék Tanács, aminek hatására a magyar képviselő írásbeli kérdéseket nyújtott be az Európai Bizottsághoz. Az Európai Unió és a Dél-amerikai Szabadkereskedelmi Társulás (Mercosur) közötti tárgyalásokkal kapcsolatban a képviselő azokra a hírekre kérdezett rá, amelyek szerint az EU a tárgyalások részeként vámmentes kvótákat kíván nyújtani a Mercosur számára. Erdős Norbert szerint különösen a baromfihúsokra adott uniós ajánlat lehet veszélyes, ezért a vámmentes kontingensek nagyságáról, illetve a humánegészségügyi és a piaci kockázatokról vár választ a bizottságtól.

A képviselő másik kérdése arra vonatkozott, hogy a Dél-afrikai Köztársaság tavaly novemberben magas védővámot vezetett be az EU-ból származó baromfihúsokra, és vám életbe léptetése óta az uniós baromfiszektor heti egymillió eurónyi veszteséget szenved. Azt kívánja tisztázni, milyen lépéseket tesz a bizottság, hogy Dél-Afrika visszavonja a vámot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csökkenhet a pulykahús termelése idén

Csökkenhet a pulykahús termelése idén

Leginkább a pulykatartást érintik a januári madárinfluenzás esetek, de hat a piacra a 2016–2017-es járvány is, aminek következtében a víziszárnyasok k...

Áremelés előtt a baromfiipar is

Áremelés előtt a baromfiipar is

A mezőgazdaság és azon belül a baromfiágazat az egyik legfontosabb szektora a magyar gazdaságnak, ezt támasztja alá, hogy 2018-ban a baromfiágazat adt...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!