Nőtt az összetett európai takarmánytermelés

Agro Napló
Az EU-tagállamok – kivéve Görögországot, Máltát és Luxemburgot – összetett takarmánytermelése 2018-ban 0,8 százalékkal nőtt és elérte a több mint 161 millió tonnát az Európai Takarmánygyártók Szövetsége (FEFAC) február végi adatai szerint. 2019-ben kismértékű csökkenést várnak.

Az ernyőszervezet kiemelte az aszály és a hőhullám hatását a nyár végén, különösen Északnyugat-Európában, ami miatt a szarvasmarha-takarmány iránti kereslet is növekedett. A szélsőséges időjárási viszonyok által kiváltott későbbi termelésnövekedés azonban nem volt olyan drámai, mint 2019 elején lehet, amikor a takarmánykészletek várhatóan tovább csökkennek. Tavaly egyes gazdák korábban vitték az állatokat vágásra, ami csökkentette a takarmány iránti keresletet - olvasható a nak.hu-n.

A megnövekedett baromfitenyésztés (különösen Lengyelországban és Franciaországban) nagyobb takarmánykeresletet jelentett, míg a sertések összetett takarmánya iránti keresletet a sertéshús-árak 2018 második felében bekövetkezett csökkenése és az Ibériai-félsziget jó gabonatermése befolyásolta. 2019-re a szarvasmarha-takarmány iránti kereslet várhatóan 2 százalékkal csökken három évig tartó jelentős kereslet után. A kocák számának csökkenése és a magasabb jóléti előírások kedvezőtlen hatása valószínűleg az ágazatból származó kereslet 0,5 százalékos csökkenéséhez vezet az idén. A baromfitakarmány iránti kereslet a nemzetközi helyzettől függ, különösen Brazília exportképességétől, de a kereslet 1 százalékos növekedése várható.

A teljes összetett takarmánytermelés várhatóan 0,5 százalékkal csökken 2019-ben. A végleges becsléseket és a 2018-as számok részletes bontását a FEFAC éves, nyári közgyűlésén adják ki.

Összetett takarmánytermelés (2018/2017)

millió tonna  2017  2018   változás (%)
Szarvasmarha-takarmány  45   46  +2
Sertéstakarmány  51,5  51  -1
Baromfitakarmány  55  55,5  +1
Összesen  160  161,5  

                              

                           

                         

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!