MENÜ

Növeli a hazai zöldség-gyümölcskínálatot a beruházási pályázat

Agro Napló 2020.09.09.

Az egész évben folyamatos, biztonságos primőrkínálat biztosítása érdekében a kertészeti ágazat az eddigi támogatások mellett 30 milliárd forintos keretösszegű további fejlesztési forrásra számíthat – jelentette be az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Szentesen, a „IX. Magyar Paprika Napja” elnevezésű szakmai rendezvényen.

 

Az AM tájékoztatása szerint Feldman Zsolt előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy október 19-én megnyílik egy új, kertészeti üzemek korszerűsítését finanszírozó új pályázat. Ez a támogatás új építésű üveg- és fóliaházak létesítésére, meglévőek bővítésére és korszerűsítésére, de hűtőházak, zöldségtárolók létesítésére és korszerűsítésére, valamint az áru kereskedelmi forgalmazásra történő előkészítését szolgáló technológiák beszerzésére is fordítható.

A forrásra mezőgazdasági termelők és meglévő termelői szerveződések egyaránt pályázhatnak. Az államtitkár ismertette: az egy pályázó által elnyerhető összeg maximum 2 milliárd forint lehet, a támogatási intenzitás pedig 50 százalék.

 

kertesztamogatas_1-feldman -zsolt

 

A 2014-2020 közötti Vidékfejlesztési Program (VP) eddigi pályázatairól és odaítélt támogatásairól Feldman Zsolt elmondta: a kertészeti ágazatot támogatását 5 ezer projekt érinti. Ezekre összesen 108 milliárd forintot ítéltek meg. Az igényelt források negyede, 25 milliárd forint  kapcsolódik valamilyen formában a hajtatásos zöldségtermesztéshez. Eddig mintegy 55 hektár korszerű üvegház épült meg és további 25 hektárnyi létesül e kormányzati támogatás segítségével, sok esetben a régi, elavult növényházakat kiváltva.

A mezőgazdasági vállalkozások beruházásait ezenkívül 80 százalékos kamattámogatással segítik, amely program keretében eddig 57 milliárd forint értékű beruházási hitelhez nyújtottak támogatást – osmertette az államtitkár.

 

Fotók: Fekete István