Növelnék a fogyasztók bizalmát a biotermékek iránt az új EU-s szabályok

Agro Napló
Az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága jóváhagyta a fogyasztók bioélelmiszerekbe vetett bizalmának növelését célzó új szabályokat, amelyek a remények szerint javítják az ágazat növekedési lehetőségeit is - közölte az uniós parlament sajtószolgálata szerdán.

Az ökológiai termelésre és a címkézésre vonatkozó új uniós jogszabály a fogyasztók bizalmának növelése érdekében szigorú ellenőrzéseket ír elő minden szereplőnél legalább évente. A növényvédő szerek és gyomirtók használatával kapcsolatban leszögezi, ha egy nem engedélyezett szer, vagy műtrágya kimutatható az áruban, azt nem szabad biocímkével ellátni. Ha a szennyeződés szándékos volt, vagy a termelő nem alkalmazta megfelelően a szükséges óvintézkedéseket, a termék elveszíti bioélelmiszer minősítését.

Az organikus élelmiszerek termelésének növelése érdekében az új jogszabály adatbázis létrehozását tűzte ki a biovetőmagokat és bio állati eredetű termékeket előállító gazdaságokról, kielégítve a termelők igényeit. A szabályozás továbbra is megengedi a gazdaságok számára a hagyományos és a biotermelés egyidejű folytatását. A vegyesgazdaságok működése akkor megengedett, ha a két gazdálkodási tevékenység egyértelműen és ténylegesen elkülönül - szögezi le a jogszabály.

A képviselők véleménye szerint a kistermelők számára lehetővé kell tenni a csoportos címkézést, amely csökkentené az adminisztrációt és növelné a biogazdálkodás vonzerejét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!