MENÜ

November végéig lehet pályázni a szőlő szerkezetátalakítási támogatásra

Agro Napló 2020.11.18.

A szőlőültetvények korszerűsítését, a termelés hatékonyabbá tételét szolgáló beruházásokra ez év novemberétől három éven keresztül mintegy 12 milliárd forint támogatás érhető el – közölte az Agrárminisztérium (AM) lapunkkal hozzátéve: a pályázatok elbírálásánál elsőbbséget élveznek az integrált termelési láncokban résztvevő gazdák.

 

A szőlő szerkezetátalakítási támogatás a szőlőtermelők legfontosabb támogatási lehetősége, aminek igénybevételéhez az AM új rendeletet készített. A korábbi évektől eltérően az egyéni terveket az idei évtől kezdődően a Magyar Államkincstár (MÁK) erre a célra kialakított elektronikus felületén kell benyújtani. A rendelet és a tudnivalók ezen a linken érhetők el.

Az új rendelet alapján a támogatás részleteit tartalmazó egyéni tervben legfeljebb három éves időtartamra lehet a szőlőültetvények megújítását vállalni. A támogatáshoz való hozzáférés keretfeltételei, a kérelmezés módszere alapvetően nem változtak, viszont a támogatás elérésében a korábbinál is jobban preferálásra kerülnek azok a szőlőtermelők, akik igazoltan biztos felvevőpiaccal rendelkeznek szőlőtermésükre.

Az egyéni terveket 2020-ban november 16-30. között lehet benyújtani (2021-től november 2-30. között), a Magyar Államkincstár a benyújtott egyéni terveket február 28-ig bírálja el. A telepítés befejezését követően a kifizetési kérelmet minden évben április 1. és július 1. között lehet benyújtani. A támogatás nagysága a támogatható költségek 40-75 százaléka közé eshet – tartalmazza az ismertetés.