Novemberben is nőttek a termelői árak

Agro Napló
Tavaly novemberben 7,7 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A növényi termékek ára 8,6, az élő állatok és állati termékek ára 6,4 százalékkal emelkedett – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz képest gyorsult az áremelkedés, októberben a termelői árak 7,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, a növényi termékek ára 8,0, az élő állatok és állati termékek ára 6,2 százalékkal emelkedett. Novemberben a gabonafélék ára 12 százalékkal, ezen belül a búzáé ugyancsak 12, a kukoricáé 13, az árpáé 8,9 százalékkal nőtt éves összevetésben.

A gyümölcsfélék ára 38 százalékkal emelkedett. Az alma ára kimagaslóan, 68 százalékkal nőtt, ami az ipari alma árának jelentős, 177 százalékos növekedéséből adódott. A szőlő ára 16 százalékkal nőtt.

Az élő állatok termelői ára 1,2 százalékkal, az állati termékeké 18 százalékkal emelkedett. A vágóbaromfi ára 4,6 százalékkal nőtt, ezzel szemben a vágósertésé 2,9 százalékkal csökkent. A tej ára 16 százalékkal, a tojásé 26 százalékkal emelkedett.

Az év első 11 hónapjában a mezőgazdasági termelői árak 5,6 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a növényi termékek ára 3,0, az élő állatok és állati termékeké 9,9 százalékkal lett magasabb. A gabonafélék ára 4,4 százalékkal emelkedett január-novemberben. A zöldségfélék ára 0,2 százalékkal csökkent, a gyümölcsöké pedig 19 százalékkal nőtt. A burgonya ára 6,7 százalékkal visszaesett. A tej ára 25 százalékkal nőtt. A vágósertés ára 13 százalékkal, a vágóbaromfié 1,7 százalékkal emelkedett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!