Novembertől érkezhetnek a pályázatok az új agrár-környezetgazdálkodási programra

Agro Napló
A rendelkezésre álló negyvenmilliárd forint keretösszegű agrár-környezetgazdálkodási pályázatra novembertől nyújthatják be támogatási kérelmeiket az aktív mezőgazdasági termelők. A Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára a felhívás részleteiről és a Vidékfejlesztési Program ősszel megjelenő pályázatairól tájékoztatta a gazdálkodókat október 6-án, Orgoványon.

A Miniszterelnökség a 2014-2020 közötti uniós programozási időszakban elsőként meghirdetett AKG pályázat eredményeit mérlegelve döntött új felhívás megjelentetéséről. A korábban rendelkezésre álló mintegy 159 milliárd forint keretösszegre ugyanis közel 450 milliárd forint igény érkezett a gazdálkodók részéről. Az eredményekből kiderült az is, hogy a szőlő- és gyümölcstermesztés, illetve az állattenyésztés esetében nagyobb lett az elutasítási arány, mint a teljes AKG esetében. Ezek mögött pedig megyei, térségi eltérések is voltak, pl. Bács Kiskun, Csongrád, illetve Heves megyék esetében az átlagosnál nagyobb volt az elutasítások aránya – mondta el dr. Viski József.

Az új, mintegy 40 milliárd forint keretösszegű pályázati felhívás célja, hogy még több gazdálkodónak – többek között a Bács-Kiskun megyében tevékenykedő mezőgazdasági termelőknek is – lehetőséget biztosítson a környezetgazdálkodási szempontú gazdálkodás megvalósításához.

A helyettes államtitkár elmondta: az új pályázatban a nitrát-érzékeny területi besorolás már nem lesz olyan mértékben meghatározó, mint korábban. Fontos kiemelni továbbá, hogy a felhívás keretében a megújult kiválasztási kritériumok között a szántó tematikus előíráscsoport esetében a nagyobb állattartók előnyt élveznek, míg a horizontális ültetvény esetében is új fedvények kerültek bevezetésre.

Dr. Viski József végül felhívta a gazdálkodók figyelmét, hogy az új AKG pályázatra 2016. november 2. és 2016. december 2. között nyújthatják be kérelmeiket. Az öt éves kötelezettségvállalás kezdte pedig 2017. január 1-e.

Mint elmondta: a Vidékfejlesztési Program új agrár-környezetgazdálkodási pályázata mellett természetesen az ősz folyamán több, szintén nagy népszerűségre számító felhívást ismerhetnek meg az érdeklődők. A további felhívások közül fontos kiemelni a kertészeti gépek támogatását, ami mintegy 18 milliárd forinttal jelenik meg. Az új ciklusban a fiatal gazdálkodók induló támogatására külön alprogram keretében 37,7 milliárd forint áll rendelkezésre, míg a nem mezőgazdasági tevékenységek indítására és fejlesztésére mintegy 50 milliárd forint keretösszegű pályázatokat hirdet meg a Miniszterelnökség.

Forrás: Miniszterelnökség

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!