MENÜ

Növénytermesztési központ épült Somogycsicsón

Agro Napló 2020.09.23.

Átadták a Claessens cégcsoport érdekeltségébe tartozó Csicsó Pig Kft. félmilliárd forintból megépített növénytermesztési központját Somogycsicsón szeptember második felében – közölte az Agrárminisztérium lapunkkal.

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Az agrárminiszter az eseményen hangsúlyozta – tájékoztatott a szaktárca –, hogy minden nehéz gazdasági helyzetben a beruházás, a tervszerű fejlesztés jelenthet megoldást.

Nagy István a társaság saját forrásból megépített, 2 ezer négyzetméteres, a növénytermesztéshez használt gépek karbantartására, adminisztratív feladatok elvégzésére szolgáló központját Magyarország egyik legkorszerűbb ilyen létesítményének nevezte. Egyúttal arra hívta fel a mezőgazdaság szereplőinek figyelmét, hogy "nem lehet, nem szabad megállni, haladni kell előre".

Kiemelte: az agrárium is belépett a digitalizáció korába, olyan új fejlesztések, tudományterületek jelennek meg itt és most, amik egészen más gondolkodásmódot, hozzáállást tesznek szükségessé - mondta a miniszter. Úgy vélte, a siker kulcsa a nyitottság a világ újdonságaira, továbbá az, hogy azokat az érintettek képesek legyenek, akarják és szeressék is használni.

Nagy István szólt arról is, hogy a növénytermesztési központ, valamint a 3,1 milliárd forintos beruházás eredményeként Terebezdpusztán épült, nyers kukorica feldolgozására is alkalmas takarmánykeverő üzem jelentősen növeli a Claessens csoport versenyképességét, jövedelmezőségét. Nagyban hozzájárul a foglalkoztatás élénkítéséhez, az életszínvonal, valamint a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez. A korszerű technológiának köszönhetően pedig a magyarországi állattartás ökológiai lábnyomának csökkentéséhez.

 

somogycsicsó_4-k

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

A tárcavezető kitért arra: a Vidékfejlesztési Programban (VP) új pályázati lehetőség nyílt állattartó telepek fejlesztésére. Az 50 milliárd forintos keretösszegből olyan, nagy hozzáadott értékű beruházásokat támogatnak, amelyek fokozzák az állattenyésztés versenyképességét, mérséklik a koronavírus-járvány negatív hatásait. A támogatási kérelmek benyújtására október 1-jétől van lehetőség - fűzte hozzá.

Szászfalvi László, a térség kereszténydemokrata országgyűlési képviselője azt mondta: a Claessens cégcsoportra egyaránt jellemző a tradíciók tiszteletben tartása és a modernizáció melletti elkötelezettség. "A tulajdonosok felismerték, hogy ebben a térségben van hagyományokon alapuló jövő, és ezért a jövőért tenni kell, össze kell fogni" - jegyezte meg. Kiemelte, hogy a cégcsoport 350 embernek ad munkát a térségben, egyúttal ennyi család megélhetéshez járul hozzá.

 

somogycsicsó_2-1200

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

A belga származású Claessens család negyedszázada vásárolta meg a Dél-Somogyi Állami Gazdaság utódcégét. A család tagjai magyar állampolgárságot kaptak, cégcsoportjuk Somogy legnagyobb állattartójává vált. A cégcsoport szarvasmarha-tartással, tejtermeléssel, sertéstenyésztéssel és -hízlalással, valamint növénytermesztéssel foglalkozik. Az állatok etetéséhez szükséges takarmányt saját szántóföldjükön termelik, illetve környékbeli gazdáktól vásárolják.

Claessens Peter, a cégcsoport egyik tulajdonosa újságírói kérdésre közölte: több mint 2100 tehenük van, tejtermelésük több mint 24 millió liter évente, és az a cél, hogy az idén elérjék a 25 millió litert. Hozzátette, hogy tenyészkoca-állományuk 8500 egyedből áll, az állatok évente 350 ezer malacot hoznak világra. A malacokból 200 ezret saját hízlaldájukban nevelnek fel, a többit belföldön értékesítik.

A cégcsoporthoz tartozó Claessens Kft., Agrár Kft. és Csicsó Pig Kft. tavalyelőtt 10 milliárd forint árbevételre tett szert, tavaly valamivel kevesebb, mint 15 milliárdra. Claessens Péter szerint az idén várhatóan elérik a 20 milliárd forintos árbevételt.