MENÜ

Nyilvános konzultáció az EU Bizottság két dokumentumáról

Agro Napló 2021.04.09.

A nyilvános konzultáció szakaszába lépett az Európai Bizottság két dokumentumának véleményezése. Az egyik az „összetett kifejezések” használata alkoholtartalmú italoknál, másik az „utalások használata” mindkét kezdeményezés a fogyasztók jobb tájékoztatása érdekében indult, és a címkézéssel kapcsolatos előírásokat fejleszti tovább – közölte honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). 

Az összetett kifejezések használata: 

a teljes szöveg az Európai Bizottság weboldalán érhető el csak angolul.

A hozzászólásokat 2021. április 23-ig lehet beküldeni magyar nyelven is. A csatolt munkadokumentum kizárólag angolul érhető el, ami arról szól, hogy miként kell jelölni azt az élelmiszert amelyet valamilyen párlattal kombináltak. Jelenleg az (EU) 2019/787 rendelet nem követeli meg, hogy a szeszes italok kategóriájának vagy földrajzi jelzésének egyéb élelmiszerekkel történő kombinálásával nyert szeszes italok hivatalos neve ugyanazon a látómezőben jelenjen meg, mint az adott kombinációt leíró összetett kifejezés. E felhatalmazáson alapuló jogi aktus célja az ilyen szeszes italok címkézési feltételeinek meghatározása. 

  1. cikk: Ez a cikk előírja, hogy a szeszes italok kategóriájának vagy földrajzi jelzésének és más élelmiszereknek az összekapcsolásával nyert szeszes italok hivatalos neve ugyanazon a látómezőben jelenjen meg, mint az ezt a kombinációt leíró összetett kifejezés. 
  2. cikk: Ez a cikk átmeneti időszakot ír elő. Amennyiben szabályosan, 2022. december 31. előtt címkével látták el a 110/2008 / EK rendelet rendelkezéseinek megfelelően az adott szeszes italt, az forgalomba hozható a készlet kimerüléséig anélkül, hogy azt át kellene címkézni. 
  3. cikk: Ez a cikk előírja az 1. cikkben előírt módosítás egyidejű alkalmazását 2021. május 25-től.

Utalások használata: 

a teljes szöveg az Európai Bizottság weboldalán érhető el csak angolul.

2021. április 23-ig lehet beküldeni a véleményeket, akár magyar nyelven is, a munkadokumentum jelen esetben is kizárólag angolul érhető el. Jelenleg az (EU) 2019/787 rendelet nem követeli meg, hogy a szeszes italok egy vagy több szeszes ital-kategóriára vagy földrajzi jelzésre utaló hivatalos neve ugyanazon a látómezőben jelenjen meg, mint az utalás, ami megtévesztheti a fogyasztót, mivel hiheti azt, hogy az utalás magának a terméknek az elnevezése. Ez visszaélést eredményezhet bizonyos szeszesital-kategóriák jó hírnevével.

  1. cikk: Ez a cikk előírja, hogy minden szeszes ital hivatalos neve, amely utal a szeszes ital kategória vagy földrajzi jelzés nevére, ugyanazon látómezőben jelenjenek meg, mint maga az utalás. Ennek célja annak elkerülése, hogy a fogyasztókat megtévesszék a keletkező szeszes ital tartalmát illetően.
  2. cikk: Ez a cikk átmeneti időszakot ír elő: amennyiben a terméket szabályosan 2022. december 31. előtt címkével látták el a 110/2008 / EK rendelet rendelkezéseinek megfelelően, az forgalomba hozható anélkül, hogy át kellene címkézni.
  3. cikk: Ez a cikk előírja az 1. cikkben előírt módosítás egyidejű alkalmazását 2021. május 25-től – olvasható az agrárkamarai ismertetőben.