MENÜ

Nyilvános uniós konzultáció az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokról

Agro Napló 2021.01.22.

Az Európai Bizottság (EB) lehetőséget biztosít mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások számára, hogy véleményt mondjanak az aktuális uniós szakpolitikai intézkedésekről és a hatályos jogszabályokról, így az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok szabályozásának változtatásáról is.

 

A Bizottság célja, hogy a szabályok biztosítsák az élelmiszer-biztonságot és a közegészség magas szintű védelmét. Azaz jobban elősegítsék a veszélyes vegyi anyagok előfordulásának és használatának csökkentését, valamint figyelembe vegyék a tudomány és a technológia terén bekövetkezett legújabb fejleményeket és támogassák az innovációt, a fenntarthatóságot. Emellett járuljanak hozzá az ágazat környezeti hatásának csökkentéséhez, elősegítve a biztonságos, újra felhasználható és újra feldolgozható megoldások térnyerését.

A témával kapcsolatos hozzászólások alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is kialakít egy közös álláspontot. Ezért tagok véleményét a szoke.rita@nak.hu email címre várják január 25. (hétfő) 12.00 óráig. Az egyéni vélemények közvetlen beküldésére január 27-ig van lehetőség.

Ezt az Európai Bizottság honlapján, bejelentkezés után magyar nyelven is megtehetik, valamint ezen az oldalon érhető el a kezdeményezés bevezető hatásvizsgálata is (angol nyelven) – olvasható az összefoglalóban.