Nyomon-követési kód szükséges bizonyos növényi szaporítóanyagokhoz

Agro Napló
Nyomon-követési kód szükséges bizonyos növényi szaporítóanyagokhoz, megjelent ugyanis a növényútlevelek nyomon-követési kódjára vonatkozó követelmény alól – az (EU) 2016/2031 európai parlamenti és tanácsi rendelet alapján – nem mentesülő, ültetésre szánt növények típusairól és fajairól szóló 2020/1770 EU Bizottsági végrehajtási rendelet – tette közzé honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az egyes növények, növényi termékek és egyéb anyagok az unió területén belüli szállításához, valamint a védett zónákba történő beviteléhez és azokon belüli szállításához szükséges növényútlevél tartalmára és formátumára vonatkozó követelményeket a 2016/2031/EU rendelet állapítja meg. Eszerint az EU területén belüli szállításhoz kiállított növényútlevél rendszerint tartalmaz egy nyomon-követhetőségi kódot, kivéve azon ültetésre szánt növényeknél, amik minden további beavatkozás nélkül értékesíthetők a végfelhasználók részére.

Ez a kivétel azonban nem vonatkozik az ültetésre szánt növények azon típusaira és fajaira, amiket a Bizottságnak jegyzékbe kell foglalnia. Ezek alapvetően olyan komoly növény-egészségügyi veszélyeket hordozó, ültetésre szánt növények, amik bizonyos károsítókra (például zárlati károsítók) vonatkozó szigorú uniós intézkedések hatálya alá tartoznak. Ezeknek az ültetésre szánt növények némelyike, különösen azok, amik ismerten nagyobb valószínűséggel fertőződhetnek meg az adott károsítókkal, vagy amiket az adott károsítókkal való fertőzöttségük miatt a belső piacon hozzájárulhatnak e károsítók unión belüli elterjedéséhez, és ezáltal növelhetik annak az esélyét, hogy e károsítók jelentős és hosszú távú negatív hatást gyakoroljanak ezekre az ültetésre szánt kultúrákra.

Mindezek miatt az ilyen, ültetésre szánt növényekre kiállított növényútlevelek mindegyike estén indokolt a kódot előírni az adott növények gyors nyomon-követhetőségének javítása érdekében.

A 2020/1770 EU Bizottsági rendelet alapján az alábbi fajokhoz és növénytípusokhoz tartozó szaporítóanyagok esetén nem alkalmazható a mentesség, tehát minden esetben szükséges a nyomon-követhetőségi kód alkalmazása: a citrusfélék, a kávéfélék (Coffea), fogazott levendula (Lavandula dentata L.), leander (Nerium oleander L.), olajfa (Olea europea L.), mirtuszlevelű pacsirtafű (Polygala myrtifolia L.), mandula (Prunus dulcis (Mill.) D.A.Webb), burgonya (Solanum tuberosum L.).

Annak érdekében pedig, hogy a vállalkozóknak és az illetékes hatóságoknak elegendő idejük legyen az említett követelményekhez való alkalmazkodásra, ezt a rendeletet 2021. december 31-től kell alkalmazni – tartalmazza az ismertetés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!