MENÜ

Ökoturisztikai beruházások 27 milliárd forintért

Agro Napló 2021.12.03.

A kormány 2010 óta 27 milliárd forintot fordított az állami erdőgazdaságokon keresztül ökoturisztikai beruházások megvalósítására – mondta az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős államtitkára november végén Szentendrén.

Fotó: Pilisi Parkerdő - Papp Lajos László

 

Zambó Péter a Bölcső-hegyi kilátó ünnepélyes átadásán kiemelte: az elmúlt tíz év ökoturisztikai fejlesztéseinek keretében 52 kilátó, 150 egyéb létesítmény, 40 erdei szálláshely, 17 látogatóközpont és 11 erdei iskola létesült. Hozzáfűte. hogy emellett 11 500 kilométer jelzett erdei turistautat, 1600 kilométer kerékpározásra kijelölt utat és 400 kilométernyi lovaglóutat kezelnek az erdőgazdaságok.

Csak a Pilisi Parkerdő területén 35 nagyobb ökoturisztikai fejlesztés valósult meg, közöttük olyanok, mint a Naplás-tavi kilátó, a Hármashatárhegyi kilátó, a Rotter Lajos turistaház vagy a most átadott Bölcső-hegyi kilátó – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Zambó Péter kitért arra is, hogy az erdőgazdaságok a hozzájuk tartózó erdei ökoturisztikai objektumok fenntartására évente 4 milliárd forintot fordítanak.

 

Ököturisztikai_képek_(pótlás)_11-k

Fotó: Pilisi Parkerdő - Papp Lajos László

 

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára többek között arról beszélt, hogy a magyarországi parkerdőkben évente 30 millió látogatási alkalmat regisztrálnak, ezért is jelentősek a hasonló beruházások.

Hozzátette: ez a beruházás a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program finanszírozásával (VEKOP) valósult meg, egy nagy összegű pályázat egyik elemeként.

Az átadó ünnepségen jelen volt Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója és Tassy Márk a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója is – tájékoztatott a kormányzati hírportál összefoglalója.