Október 16-tól érkezik a támogatási előleg a gazdálkodóknak

Agro Napló
A Magyar Államkincstár (MÁK) október 16-tól folyósítja az idei támogatási előleget a gazdálkodóknak, amely ebben az évben összességében több lesz mint a múlt évi, és eléri a 240 milliárd forintot – közölte a MÁK elnöke Budapesten Nagy István agrárminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Mészáros József professzor elmondta: a gazdálkodók túlnyomó többsége a június eleji határidőig megfelelő módon benyújtotta idei kérelmét – a hibák mennysége érvről-évre csökken, most már ez az arány 2 százalék alatti –, amit a MÁK szakértői tüzetesen átvizsgálnak. Az ellenőrzések most is folynak, és hamarosan le is zárulnak. A támogatást ennek alapján fizetik ki a gazdálkodóknak. Az idei előleg folyósítására október 16. és november 30. között kerül sor. A most kifizetett pénz a teljes támogatás összegének – ami az idén 600 és 700 milliárd forint között van – 40 százaléka. A kifizetés első hetében a tervek szerint mintegy 50 ezer gazdálkodónak, közel 50 milliárd forintot utal a számlájára a MÁK.

Nagy István mindehhez – a részleteket ismertetve – hozzátette: a magyar gazdaság jól teljesít, és ebben a magyar agrárium is jelentős szerepet játszik. Mindezt azzal támasztotta alá, hogy a mezőgazdasági beruházások növekedési üteme az idei év első hat hónapjában meghaladta a 17 százalékot. Továbbá a nemzetgazdaság kiviteli többletének 54,12 százalékát a magyar agrárium teljesítménye adta.

A Közös Agrárpolitika (KAP) keretében évente mintegy 400 milliárd forint uniós forrású közvetlen támogatásra válnak jogosulttá a termelők. Ezt az összeget uniós és hazai társfinanszírozásban megvalósuló agrár- és vidékfejlesztési támogatások, nemzeti támogatások és uniós piaci támogatások egészítik ki. Így nagyságrendileg a magyar agrárium évente 600-700 milliárd forint támogatásban részesül. A támogatási rendszeren belül mind összegszerűségében, mind pedig az érintett termelők száma alapján a közvetlen támogatások, ezen belül is a két meghatározó területalapú támogatás – a SAPS és a zöldítés – a leghangsúlyosabb, mivel ezek 170 ezer termelőt érintenek.

Magyarország, az elmúlt évekhez hasonlóan, az uniós szabályok adta legkorábbi időponttól, vagyis október 16-tól előleget fizet a gazdálkodóknak a 2019-ben igényelt támogatási kérelmeik után a Magyar Államkincstáron keresztül. Az előlegfizetés fő célja, hogy pénzügyi segítséget nyújtson a gazdálkodóknak az őszi munkák zavartalan elvégzéséhez, biztosítsa a termelők pénzügyi stabilitását, likviditását.

Év végéig a közvetlen támogatások esetében a részfizetésekkel együtt összesen mintegy 200 milliárd forint kifizetése történik meg, míg a Vidékfejlesztési Program (VP) egyes terület- és állatalapú támogatásai esetében 30 milliárd forint előleg kifizetése indul meg.

Mindez azt jelenti, hogy 2019-ben a közvetlen támogatások esetében terveink szerint összességében 6 százalékkal több támogatás lesz a tavalyi év azonos időszakához képest.

Így az idei területalapú támogatás összege várhatóan 75 ezer forint körül alakul hektáronként. Magyarország az időjárási viszontagságok miatt idén is jogosult a termelők számára emelt összegű előleget fizetni. Ez azt jelenti, hogy egy minden feltételnek megfelelő gazdálkodó SAPS jogcímen 33 ezer forintra számíthat hektáronként és aki még a zöldítési támogatás előlegére is jogosult, az mintegy 50 ezer forintnyi hektáronkénti kifizetésben részesülhet az idei évben.

Az előlegfizetés másik fontos lábát a Vidékfejlesztési Program keretében működő ökogazdálkodási és agrár-környezetgazdálkodási támogatások jelentik. Itt mintegy 30 milliárd forint összegben számíthatnak a gazdálkodók kifizetésekre. Ezen túlmenően még az egységes kérelmekhez kapcsolódóan kilenc vidékfejlesztési intézkedésnél lesznek még idén kifizetések, összesen 12,3 milliárd forint értékben.

A miniszter emlékeztetett: a közvetlen támogatásokat kiegészítő, nemzeti költségvetésből finanszírozott tej- és húshasznú szarvasmarha ágazatot érintő egyes átmeneti nemzeti támogatásokra vonatkozó ambiciózus kifizetési tervekre is. Ezeket a támogatásokat 15 milliárd forint értékben fizetik majd ki az érintett termelők számára az idei évben.

Hozzátette: ezek a  támogatások hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar mezőgazdaság a továbbiakban is jól teljesítsen, hiszen a támogatási előlegnek köszönhetően a gazdálkodók mind a szükséges őszi, mind pedig a tavaszi munkákat biztonságosan finanszírozhatják – mondta Nagy István.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!