Olajembargó: emelkedik az olajár!

Agro Napló
Emelkedik az olajár, miután az EU-s vezetők megállapodtak az olajembargóról az Oroszország elleni hatodik szankciós csomag részeként. A WTI júliusi határidős árfolyama 3%-os, a brent 1,4%-os pluszban áll.

A találkozó zárónyilatkozata szerint a csővezetéken szállított nyersolajra a tilalom egyelőre nem terjed ki, így Magyarország, Szlovákia és Csehország tovább veheti az orosz olajat de a Barátság kőolajvezeték északi szárnyának lezárását az év végéig vállalták az érintett országok – értesült a Portfolio.hu közleményéből az Agro Napló.

Az olajembargó azonnal vonatkozik az Oroszországból származó olajimport kétharmadára, és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közölte: a megszorító intézkedések az év végére az Oroszországból az Európai Unióba irányuló olajkereskedelmet mintegy 90 százalékkal fogják csökkenteni. Az embargó vonatkozik a nyersolajra és a kőolajtermékekre is.

Az Európai Tanács hozzátette, hogy ellátási zavarok esetén „sürgősségi intézkedéseket” vezetnek be az ellátás biztonságának biztosítása érdekében.

Az EU-s olajimport 36 százaléka érkezett Oroszországból eddig.

A hírre ugrik az olaj árfolyama, a WTI júliusi határidős árfolyama 3 százalékos pluszban, 118 dolláron áll ma reggel, a brent pedig 1,4 százalékkal emelkedett, 123,3 dollárig. Az augusztus határidős árfolyam szintén emelkedik, a WTI 115,4, a brent 118,9 dolláron áll.

 

A brent árfolyamának alakulása (USD), Portfolio.hu

Az embargó súlyosbítja a helyzetet az egyébként is feszített olajpiacon. Az olajárat felfelé támogatja az is, hogy Kína lazít a járványügyi korlátozásokon, ami a keresleti oldalon hat. Az árfolyamra hat az is, hogy közben az olajnagyhatalmak is üléseznek a héten, bár a várakozások szerint nem változtatnak a terveiken miszerint mérsékelten, 432 ezer hordóval emelik a napi kitermelést júliusban.

 

A brent árfolyamának alakulása (USD), Portfolio.hu

 

(Forrás: Portfolio.hu)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!