Omega-3 tojást tojó tyúkokat nevelnek a Szent István Egyetemen

Agro Napló
Omega-3 zsírsavat is tartalmazó, tojást tojó tyúkokat nevelnek a Szent István Egyetemen (SZIE), mindez elsősorban a várandós kismamák és születendő gyermekeik egészségét szolgálja – írja a felsőoktatási intézmény legfrissebb közleményében az Agro Naplónak.

Ezt a SZIE és az egyik munkatársával közös, a Blue Seven Group Zrt. által fejlesztett legújabb szabadalom teszi lehetővé, ami hamarosan a hazai boltok polcain is elérhetővé válik. A termék különlegessége a magas folsavtartalom, ami főként az első trimeszterben jelent kulcsfontosságú támogatást az egészséges magzati fejlődéshez.

A vízben oldódó vitaminok közé tartozó folsav (más néven B9-vitamin) számos biológiai és kémiai folyamatban elengedhetetlen szerepet játszik, így például a sejtek osztódása szempontjából is fontos, hogy megfelelő mennyiségben legyen jelen az emberi szervezetben. A kismamák számára – sőt már a babatervezés előtt – is javasolják a szakemberek a folsav rendszeres pótlását, a magzati velőcsövet lezáró folyamat ugyanis csak ennek jelenlétében lehet hibátlan.

Erre a folsavpótlásra kínál innovatív megoldást a szabadalmaztatott eljárás, mely lehetőséget nyújt okos- vagy kismama-tojás előállításához, mely a folsav mellett vasat, cinket, kolint, omega-3 esszenciális zsírsavakat, továbbá konjugált linol- és linolénsavakat is tartalmaz.

A különleges tojás ráadásul az egyetem egy másik XXI. századi trendekbe illeszkedő élelmiszerfejlesztése, a SALAdMI vegetáriánus felvágott egyik alkotóeleme is lesz, így nem kizárólag kismamák fogyaszthatják, hanem közvetett módon mások asztalára is eljuthat majd. A különleges tojást tojó tyúkok takarmánya egyébként szintén egy exkluzív innováció, amely a legújabb kutatási eredmények és a modern technológia ötvözése révén készülhetett el.

A magas minőségű, egészséges tojást előzetesen a Szent István Egyetem Babati tangazdaságában állítják elő 2021 januárjától, lehetőséget biztosítva ezzel arra, hogy az agrárképzésben részt vevő hallgatók – a járványügyi előírások szigorú betartása mellett – így is hasznos gyakorlati tapasztaltokhoz jussanak.

Mint azt Gyuricza Csaba professzor, a SZIE megbízott rektora kiemelte: ezek az új fejlesztések kiváló bizonyítékai annak, hogy a kutatás-fejlesztésben (K+F) részt vevő szakemberek és a piacvezető gyártó cégek együttműködése révén kimagasló minőségű, magas hozzáadott értékű késztermék készülhet, ami hazánk szellemi és gazdasági sikereit egyaránt gyarapíthatja. „Mindezzel országos példát mutathatunk arra, hogy a hallgatók, fiatal kutatók tudása és kitartó munkája nemcsak szakmai elismerést, de gazdaságilag is mérhető sikert hozhat” – mutatott rá az egyetem rektora.

Böjthe Kálmán, a Blue Seven Group Zrt. vezérigazgatója szerint ezzel a profitorientált együttműködéssel a SZIE eleget tehet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), és az annak berkein belül működő Területi Innovációs Platform elvárásainak, ami az egyik legfőbb célkitűzése a hazai egyetemek, kutatók, szakemberek és gazdasági szereplők közötti hatékony tudástranszfernek, együttműködésnek.

Mint arról az Egyetem korábbi közleményében is beszámolt - fűzi mindehhez az összefoglaló -, az innovációs törekvések eredményének köszönhetően az elkövetkező hetekben, hónapokban a szellemi tulajdonokból, az eddig kifejlesztett szabadalmakból értékes piaci termékek válnak, melyek hozzájárulnak az intézmény versenyképességének növeléséhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!