ONFARM HATÁRSZEMLE – fókuszban a szőlő aszálytűrése (Villány, 2022. augusztus 16.)

Agro Napló
A Villányi Hegyközség meghívására érkeztünk a Csányi birtok egyik, a Nagyharsányi Szoborpark szomszédságában fekvő dűlőjébe, hogy a megjelent szakembereknek bemutassuk a mindenki által jól ismert szőlőt egy kevesek által ismert szemszögből: a növény- és stressz élettan szemüvegén keresztül.

A szőlő jelenleg a zsendülés kezdetén jár, amit a már színesedő bogyók messziről elárultak. Ez az időszak fontos fordulópont a növény életében:

  • leáll a hajtásnövekedés
  • a bogyók növekedése a III. szakaszba lép, és megindul az intenzív szárazanyag felhalmozódás (cukor, szín-, íz-, aroma- és zamatanyagok)
  • a növény megkezdi a felkészülést a télre ÉS A KÖVETKEZŐ ÉV VEGETÁCIÓS IDŐSZAKÁRA!
    • elindul a vesszők érése és
    • a tartalék (táp)anyagok képzése

A fürt válik a szőlőn a fő elnyelő/felhasználó szervvé, miközben a növény a tartalékok felhalmozását is végzi. Ez azt jelenti, hogy a két folyamat – érés és tartalékok képzése – versenyez az előállított tápanyagokért (pl. a fotoszintézis termékeivel, az ún. asszimilátákkal), és a kettő közül a fürt élvez elsőbbséget. Ha tehát a szőlő egészségi állapota, kondíciója nem kielégítő, akkor a tartalékok képzése a szüretig nem lesz megfelelő. A fotoszintézis intenzitása a lombszíneződéssel drasztikusan csökken, majd a lombhullással leáll, tehát mostantól kb. három hónap áll rendelkezésre ahhoz, hogy a növény feltöltse a raktárait. Ebben az időszakban kell minden lehetséges agrotechnikai-, növényvédelmi- és növény-egészségügyi eszközzel támogatni a szőlőt a felkészülésben.

A téli fagyvédelemre, a nyugalmi időszak energia-ellátására, később pedig a kedvezőtlen körülmények áthidalására elsősorban nem-szerkezeti cukrokat raktároznak a fásszárú növények. Ezek aktív formái a mono- és diszacharidok (glükóz, fruktóz, szaharóz) illetve a különféle cukor-alkoholok, inaktív formája pedig a keményítő. Az inaktív forma tulajdonképpen a raktárkészlet, míg az aktív vegyületek többek között a következő élettani feladatokat látják el:

  • nyugalmi időszakban ezek „elégetésével” jut energiához a növény (áttelelés),
  • koncentrációjuk növelésével csökkenti a plazma fagyáspontját a sejt (fagyvédelem),
  • a vegetáció indulásakor ezek segítségével növelhető az ún. gyökérnyomás (ez teszi lehetővé a talajból való vízfelvételt addig, amíg nincs levele a növénynek),
  • a fotoszintézis megfelelő aktivitásának eléréséig lehetővé teszi a hajtások növekedését (fakadás),
  • aszályos időszakban fenntartja a sejtek turgorát/alakját (aszályvédelem)
  • oxidatív stressz fellépésekor hatástalanítja a reaktív oxigén gyököket és ezzel védi a sejt alkotó elemeit (membránvédelem)
  • A jelenlévő szakemberek figyelmét felhívtuk a nyári-őszi feltöltő kezelések elvégzésének fontosságára. Ezzel segítjük a szőlőt (különösen az olyan aszályos időszakban, mint a mostani) a megfelelő erőnléti- és egészségi állapot fenntartásában, hogy a tartalékképzés mértéke, és a raktárak feltöltöttsége a vegetációs periódus végére megfelelő lehessen.

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!