Online platform erdeink jobb megismeréséhez

Agro Napló
A GlobAllomeTree egy online eszköz, amely révén az egyes országok pontosabb képet kaphatnak biomassza és kötöttszén-készleteikről és általánosságban, erdeik és fáik szerepéről az ökoszisztémában.

Az információ, amihez tudósok, erdészeti szakértők, privát cégek és döntéshozók a GlobAllomeTree révén juthatnak, a klímaváltozás elleni harc egy fontos elemeként segíthet az erdőkben tárolt kötöttszén készleteink felmérésében.

„A pontos adatok hiánya jelenti a fő nehézséget, hogy erdeinket bevethessük a klímaváltozás megfékezéséhez,” mondta a FAO erdészeti szakértője, Matieu Henry. „A GlobAllomeTree egy hasznos eszköz az országok számára, hogy felmérjék, mennyi szén rejtőzik fáikban.”

A legteljesebb fa-adattár

Az online platform legújabb verziója jelentősen kibővült funkcióikkal rendelkezik, melyek elérhetővé tesznek többek között nyers adatokat a fákról, fafajtákról és az erdők sűrűségéről. A több mint 13 000 statisztikai modell révén felmérhetők a fák jelentette alapanyag- és kötöttszén-készletek is.

A puszta adatokon túl segít a felhasználók számára áthidalni földrajzi távolságokat, mivel fórum funkciója lehetőséget kínál az eszmecserére és akár az együttműködésre is.

Mindezek mellett egy kézikönyv és oktatóanyagok is elérhetők a GlobAllomeTree-n, ami szakértők számára lehet érdekes az erdők kiterjedésének és a bennük rejlő biomassza kapacitások felbecsléséhez.

Felhasználói előnyök világszerte

Már jelenleg is több mint 120 országból regisztráltak az oldal felhasználói és köztük több nemzeti hatóság képviselői is, akik a GlobAllomeTree-t is segítségül hívták az erdeik jelentette erőforrások felméréséhez.

Mexikóban például a GlobAllomeTree-vel együttműködésben alakítottak ki egy nemzeti adatbázist, amit aztán mások számára is elérhetővé tettek.

Az oldalt, ami 2013 óta érhető el, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a francia CIRAD kutatóintézettel és az olasz Tuscia egyetemmel együttműködésben fejlesztette ki.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK:

GlobAllomeTree

www.globallometree.org  

Fenntartható erdőgazdálkodás a fókuszban

www.fao.org/europe/news/detail-news/en/c/341360/

Videó: TV-reklám az erdők védelmében Koszovóban

www.mbpzhr-ks.net/sq/video-galeria/pyjet-e-kosoves---pyjet-jane-burim-i-jetes-

www.mbpzhr-ks.net/sq/video-galeria/pyjet-e-kosoves---mendo-dhjete-here-prej-nje-here  

Forrás: FAO

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Versenyképes-e az erdőgazdálkodás?

Versenyképes-e az erdőgazdálkodás?

Az erdőkezelés szabályozása rövid kifejtést kap a földforgalmi szabályozásban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra a kérdésre ad választ, hogy az erd...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!