Orbán Viktortól kérnek segítséget a Pannon Lúd bezárása miatt

Agro Napló
Bezárt a Pannon Lúd mezőkovácsházi telepe, több százan kerültek utcára. A céget évekkel ezelőtt megvásárló vállalkozó a nemrég elindult mélykúti gigavágóhídra koncentrál, amelyet Orbán Viktor nemrég avatott fel. Most tőle kérnek támogatást, hogy a bezárás okozta nehézségek legyőzésében segítsen.

„Levélben tájékoztatom Orbán Viktor miniszterelnök urat a kialakult helyzetről és kérem segítségét a kialakult probléma enyhítése érdekében” – írja a Facebookon Varga Gusztáv, Mezőkovácsháza polgármestere azzal kapcsolatosan, hogy a városban lakat került egy baromfifeldolgozó üzemre, így több százan munkanélküliek lettek a kisvárosban.

Nemrég írt a hvg.hu a Pannon Lúd Kft. bezárásáról, és arról is, hogy a telephely bezárása és a Hunent Zrt. mélykúti vágóhídjának elindulása között összefüggés lehet. A kiskunhalasi, szintén a baromfiágazatban működő vállalkozás 2012-ben vásárolta meg a mezőkovácsházi céget, ekkor a Pannon Lúd székhelye is Kiskunhalasra került, a telep azonban Mezőkovácsházán tovább működött. A Kiskunhalasi Baromfifeldolgozó Zrt. 2016-ban váltott nevet, azóta Hunent Zrt. néven fut, és nemrég avatták fel Mélykúton a hipermodern vágóhidat, amelybe, az államon kívül, orosz befektetők is milliárdokat tettek be.

Mindeközben a mezőkovácsházi, modernnek egyáltalán nem mondható telep bezárásáról is döntés született. Bár, ahogy korábban erről szintén írtunk, még januárban a területileg illetékes kormányhivatal a telephelyen tájékoztatót tartott a dolgozóknak a képzésekről, állásokról, most úgy tűnik, sokan nem tudnak elhelyezkedni.

Korábban a hvg.hu megkereste a város polgármesterét, hogy miben tudnak segíteni az elbocsátott dolgozóknak, de akkor nem tudtak beszélni vele. Most Varga Gusztáv Facebook-oldalán azt írta, hogy a képviselő testület folyamatosan napirenden tartja az ügyet, és azt is, hogy felvették a tulajdonossal a kapcsolatot, aki azt mondta, hogy bár változó funkcióval, de működtetni kívánja a telepet, de az átalakításhoz, egy évre van szüksége. Ezért a polgármester felkereste a térség vállalkozót, hogy vegyék fel az elbocsátott dolgozókat, illetve megkeresik a Mezőhegyesi Ménesbirtokot is. Azt is felajánlották a munka nélkül maradóknak, hogy keressék fel a polgármesteri hivatalt, megpróbálnak mindenben segítséget nyújtani. A polgármester azt is tudatta, hogy levelet ír Orbán Viktornak az ügyben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Márton-napi libakörkép

Márton-napi libakörkép

A múlt évi madárinfluenza miatti csökkenés után, 2021-ben nőtt a levágott víziszárnyasok száma, így – a novemberi Márton-napi lakomák elengedhetetlen...

Nem épül fel az óriási tojófarm

Nem épül fel az óriási tojófarm

Termelői összefogással és a helyiek közreműködésével derítették fel és akadályozták meg azokat a nagy ívű, német befektető által tervezett beruházások...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!