Örökerdő kezelési tervek készítésével kapcsolatos képzés indul

Agro Napló
Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) Örökerdő Szakosztálya a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) Erdészeti Főosztálya által akkreditált, választható kiegészítő online képzést szervez ez év április 22-én a felsőfokú képesítéssel rendelkező erdészeti szakszemélyzet részére – közölte honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az oktatás célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek az örökerdő gazdálkodáshoz szükséges erdődinamikai, erdőművelési alapokkal, a bevezetés gyakorlati teendőivel, kiemelten az örökerdő kezelési tervek elkészítésének, összeállításának módszertanával.  Az Erdőtörvény 97/A. (3) g.) pontja értelmében örökerdő fenntartási tervet, átalakítási tervet és erdőfelújítási tervet csak felsőfokú erdészeti szakirányú végzettséggel rendelkező jogosult erdészeti szakszemélyzet készíthet el. Ezért került a képzés csak számukra meghirdetésre.

A 2020-ban életbe lépett rendeletek (13/2020. (IV. 8.) AM rend. és a 77/2020. (III. 31.) Korm. rend.) következtében e terveket az erdőgazdálkodónak az örökerdő üzemmódra történő átálláshoz, továbbá a körzeti erdőtervezéshez - az erdőgazdálkodói javaslatok részeként - be kell nyújtani. A tervek elkészítése nem bonyolult, azonban mégis újfajta megközelítést feltételez, mely szokatlan a vágásos üzemmód talaján kialakult gazdálkodói gyakorlathoz képest. A képzés eredményeként a gazdálkodók a kezelési tervek elkészítését elsajátíthatják.  A NAK honlapján, egy korábban megjelent cikkünkben olvashatnak bővebben az örökerdő és átmeneti üzemmódú erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó szabályozás változásáról.

A kurzus 4 órás (14:00-18:00) és 10 kreditpontot jelent a résztvevőknek. Szükséges az előzetes regisztráció, amelyet a csepanyi.peter@pprt.hu e-mail címen kell megtenni (név, cím, szakszemélyzeti azonosító kód, költségviselő név, cím, adószám vállalkozások esetén, számlaszám megadásával) 2021. április 10-ig. A jelentkezők számát 50 főben maximálták. A képzés díja az Országos Erdészeti Egyesületnek fizetendő a kiállított számla kézhezvételét követően, az Egyesület K&H Banknál vezetett 10200830-32310126-00000000 számú bankszámlájára. Az így befolyt összeg részben az Egyesület, részben az Örökerdő Szakosztály működésének finanszírozását fogja szolgálni. A képzés alapdíja bruttó 5000 forint/fő, OEE tagoknak 3000 forint/fő, Örökerdő Szakosztály tagoknak 2000 forint/fő.

A regisztráció csak akkor érvényes, ha a részvételi díj átutalása megtörtént.  A jelenlét igazolása személyes részvétellel, a ZOOM-ba - a regisztrációban megadott névvel és szakszemélyzeti azonosító kóddal - történő bejelentkezéssel (személyt azonosítható módon!) érvényesül. A részvétel az előadás teljes tartalmára kötelező!

A képzés tematikája és további részletes információk az NFK Erdészeti Főosztályának honlapjáról a szakszemélyzeti képzések alcím alatt érhető el – tartalmazza az összefoglaló.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mi lehet a legmodernebb építőanyag?

Mi lehet a legmodernebb építőanyag?

Jelenleg is zajlik Sopronban a III. Erdei Szabadegyetem – döntéshozóknak című két napos esemény, ahol a faalapú gazdaság, az erdészet, a fa- és az épí...

Nem lesz olcsó megoldás a fatüzelés

Nem lesz olcsó megoldás a fatüzelés

A kormányzati intézkedések fényében úgy tűnhet, sok helyen a gáz helyett a fatüzelés lesz legkézenfekvőbb fűtési alternatíva, de a növekvő árak és az...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!