2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Országszerte kinyitja kapuit a NÉBIH a Kutatók Éjszakáján

Agro Napló
Mit kell tudni a fertőző kevésvérűségről? Mibe csomagoljuk az élelmiszereket? Melyek a kutyáknál, macskáknál leggyakrabban előforduló mérgezések? Megannyi érdekes kérdés, amire az érdeklődők választ kaphatnak a NÉBIH szakembereitől szeptember 25-én, a Kutatók Éjszakáján.

Kilenc városban várja az érdeklődőket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a Kutatók Éjszakáján. A hivatal telephelyei közül a fővárosi egységek mellett a gödöllői, kaposvári, kecskeméti, miskolci, székesfehérvári, szolnoki, velencei és veszprémi laboratóriumok is kitárják kapuikat a látogatók előtt. Idén három szakterület (állategészségügyi diagnosztika, élelmiszer- és takarmánybiztonság, növény-, és talajvédelem) mintegy 50 programmal készül a rendezvényre.

A látogatók a fővárosi programok során megismerkedhetnek például a különböző zoonotikus betegségekkel, a vadon termő gombák szedésének veszélyeivel, de hallhatnak a lovakat érintő fertőző kevésvérűségről is. Szó lesz majd többek között társállataink, a kutyák és a macskák leggyakoribb mérgezéseiről és a mesterséges és természetes édesítőszerek szerepéről táplálkozásunkban.

Kaposváron több élelmiszerbiztonsági és érzékszervi bemutató közül is lehet majd választani. Kiderítik például, hogy akácméz-e az akácméz, de azt is megtudhatják az érdeklődők, hogy kell-e a félni a hírhedt E-számoktól, vagy, hogy alkalmasak lennének-e érzékszervi bírálónak. Székesfehérváron állati és növényi eredetű alkotórészeket vizsgálhatnak mikroszkóp alatt és a különböző baktériumtörzsek és penészek megjelenéséről is tanulhatnak a látogatók. Kecskeméten élelmiszervizsgálatok látványos jelenségeivel – például élelmiszerszínezékek szétválasztásával – ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Miskolcon illat-, íz- és színfelismeréssel, Trichinella vizsgálattal és különböző fémek lángfestésével várnak kicsiket és nagyokat a szakemberek, míg Szolnokon a NÉBIH egyik „növényes laboratóriumát” járhatják be pincétől a padlásig. Veszprémben mesterséges és természetes színezékekkel, élelmiszer színezőanyagokkal ismerkedhet meg a látogató és lesz ivóvíz vizsgálat is.

A Kutatók Éjszakája szellemiségéhez híven a részvétel a NÉBIH programjain is ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. További részletek a rendezvény weboldalán: http://www.kutatokejszakaja.hu/2015/

A Kutatók Éjszakája Magyarország legnagyobb tudományos-ismeretterjesztő eseménye, melyet idén tizedik alkalommal szervez partnereivel közösen a Tempus Közalapítvány. 2015-ben 41 város 70 intézményének több száz kutatója mutatja be szakterületének érdekes momentumait.

Forrás: NÉBIH

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A kisiskolásokra koncentrál a Nébih

A kisiskolásokra koncentrál a Nébih

Sikeres a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) komplex oktatási programja, amely az óvódásoktól kezdve, az általános iskolásokon keresztü...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!