Őshonos állatok bemutatására és tartására szolgáló majort adtak át Karcagon

Agro Napló
Őshonos állatok bemutatására és tartására szolgáló majort adtak át pénteken Karcagon, a mintegy 90 millió forintos beruházás 60 százalékos uniós támogatással valósult meg.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az ünnepélyes átadón példaértékűnek nevezte a beruházást. A történelmi helyen, az Alföld legszebb részén, a Zádor-híd közelében épült Farkas major a magyar gazdaság jelentős létesítménye, kiváló turistacsalogató - mondta. Hozzátette: a kormányzat támogatja a gazdálkodók ilyen és ehhez hasonló elképzeléseit.

Horváthné Farkas Adrienne, a Farkas major tulajdonosa, egyéni vállalkozó az MTI-nek elmondta: a telepen 40 szürkemarha, 500 baromfi, 50 mangalica sertés és csaknem 40 racka juh található.

Farkas Béla, a tulajdonos édesapja, az Agrohungária cégcsoport ügyvezetője elmondta: támogatás nélkül lehetetlen őshonos állatokat tenyészteni, tartani, értékesíteni. A több mint 150 millió forintos, több sikeres pályázatnak köszönhetően megépült családi gazdaság része a Farkas majoron kívül egy 100 hektáros öntözőtelep, egy tíz tóból álló 60 hektáros tórendszer és egy központi telephely is.

Az Agrohungária cégcsoportban meghatározó, vetőmagvak termeltetésével, értékesítésével foglalkozó Agrohungária Kft. több mint húsz éve működő családi vállalkozás, vetőmagüzemében gyakorlatilag mindenféle növény tisztítása megoldható, mágneses gépsorával hereféléket, szeparátorával egyéb aprómagvakat is tisztít - olvasható a cég honlapján.

A kft. különféle gépi szolgáltatásokat végez - talajművelés, vetés, növényvédelem, betakarítás stb. - tanácsadás mellett. Kereskedelmi tevékenységében a vetőmag mellett műtrágya, lombtrágyát és növényvédőszert is forgalmaz. Új tevékenysége tógazdálkodási halak, valamint törzskönyvezett magyar szürkék, mangalicák, rackák, baromfik értékesítése.

Az Agrohungária Kft. közel 900 hektár területen gazdálkodik, integrációjába ezen kívül további 500-700 hektár tartozik.

A nyilvános cégadatok szerint a kft. éves értékesítési nettó árbevétele 2014-ben meghaladta a 186 millió, 2013-ban a 177 millió forintot. A társaság adózott eredménye 2014-ben 863 ezer, míg 2013-ban 1 millió 839 ezer forint volt.

(MTI)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!