2024. április 19. péntek Emma

Őshonos lófajta génmegőrzését szolgáló fejlesztés az Őrségben

Agro Napló
„Védett őshonos és veszélyeztetett haszonállatok génmegőrzésén az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság (ŐNPI) hozzáértő és elhívatott módon dolgozik évtizedek óta; itt jó kezekbe került a muraközi ló sorsa is, amely munkához immár a méltó infrastruktúra is biztosított” – fogalmazott az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős helyettes államtitkára Őriszentpéteren, október közepén a Muraközi Szakmai Napon tartott istállóátadáson.

A muraközi lovak tartását segítő, több mint 550 millió forintból megvalósult istállókomplexum átadásán Balczó Bertalan elmondta: a korábbi infrastrukturális adottságok az állomány kezeléséhez sem méretükben, sem felszereltségükben nem volt megfelelő. A mostani fejlesztés eredményeképpen felépült egy 600 négyzetméteres futóistálló, és egy 600 négyzetméteres boxos istálló a szükséges kiszolgálóegységekkel.

Felidézte azt is, hogy a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEOP) célja az érintett Natura 2000-es terület természetvédelmi helyzetének javítása, valamint a muraközi lóállomány tartási körülményeinek javítása. Mint mondta, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság rendelkezik Magyarországon egyedüliként muraközi lótenyészettel, az állomány fenntartásával hozzájárul a fajta génmentéséhez.

Balczó Bertalan felhívta a figyelmet arra, hogy a most átadott, a természetvédelmi kezelést kiszolgáló istálló egy fejlesztés-sorozatnak a részeként valósult meg, egy olyan program részeként, amelynek köszönhetően országszerte több száz helyszínt érintően valósulnak meg természetvédelmi projektek. Hazánk területének több mint ötöde természetvédelmi oltalom alatt áll és a hozzájuk kötődő értékek megőrzése érdekében az elmúlt 10 évben Magyarország soha nem látott mértékben valósultak meg természetvédelmi beruházások. A több mint 78 milliárd forint összértékű, döntően nemzeti park igazgatóságok által megvalósított 186 egyedi beruházás révén összességében 319 500 hektárnyi területen javult az élőhelyek állapota, és biztosított a természetvédelmi kezelés és őrzés.

Valamennyi nemzeti park igazgatóság a sajátságos kihívásaihoz igazodóan tervezi és valósítja meg a fejlesztéseket – fogalmazott a helyettes államtitkár. Mint mondta, az ŐNPI többféle módon járult és járul hozzá, ahhoz hogy az Őrség azt az arcát mutassa évtizedek múltán is, ami miatt a mai idelátogató számára maradandó élményt nyújt. A kiemelten fontos mintegy 1000 hektár védett gyepterület kezelése mellett jelentős a nemzeti park védett őshonos és veszélyeztetett haszonállatok génmegőrzésében betöltött szerepe is.

A helyettes államtitkár felidézte: a muraközi ló regenerálási programját még 2003-ban indította el az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, akkor 6 kancával. A tenyésztői munka eredményeként évről évre növekedett a típusba sorolható tenyészállatok száma. 2017-ben nyolc tenyésztő csatlakozott a kutatási programhoz, összesen 79 lóval.

Most, 2021 októberében 60 tenyésztő és 217 ló tartozik a program felügyelete alá. 2018-ban pedig megalakult a Muraközi Ló Tenyésztéséért Egyesület is. Két évvel később pedig az Agrárminisztérium jóváhagyta a Muraközi Ló Tenyésztéséért Egyesület azon kérelmét, hogy a magyar hidegvérű lófajta elismert tenyésztőegyesülete lehessen – ismertette Balczó Bertalan, tájékoztatott a kormányzati hírportál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!