Összeöntötték a nemzet búzáját Nemeshanyban

Agro Napló
Mintegy négyszáz tonna búza gyűlt össze eddig Magyarországon a „Magyarok Kenyere” elnevezésű kárpát-medencei program keretében, amelyet a gazdák adományoztak rászoruló gyermekek számára; a kezdeményezés sikerének titka a gazdák jövőbe vetett hite – mondta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára Nemeshanyban az összeöntő ünnepségen.

Farkas Sándor  - a kormányzati hírportál tájékoztatása szerint - kiemelte: a 19 megyéből és 12 határon túli régióból gyűjtött adomány több mint 80 ezer anyaországi, valamint határon túl élő rászoruló gyermek egészséges táplálását segíti majd. Mint fogalmazott: „a Magyarok Kenyere program úgy gyűjt egybe minket, ahogy a kenyér tisztelete összefogja a magyarokat, kifejezve a világban élő magyarság egységét”. A búzagyűjtés augusztus végéig folytatódik

Hozzáfűzte: a közelgő ünnep, augusztus 20. egybeköti a búzaaratás végét, az államalapítás ünnepét és István király szentté avatásának évfordulóját. Úgy vélte, a Magyarok Kenyere program méltó módon készíti elő Szent István napját, ami a magyarság egységének ünnepe. Farkas Sándor kitért arra is, hogy Magyarország természeti adottságainak és a gazdák szorgos munkájának köszönhetően az idén 5 millió tonna búzát takarítottak be közel 1 millió hektárról, amely biztosítja a hazai szükségleteket, emellett exportra is jut belőle.

Az államtitkár emlékeztetett: a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett Magyarok Kenyere program 2018-ban Magyar Örökség Díjban részesült. A Magyarok Kenyere Alapítvány idén már célul tűzte ki, hogy a nyugati, tengerentúli szórvány magyarságot is bevonja az adományozásba. A program elindításakor, 2011-ben az adomány még mindössze 10 tonnát tett ki – idézte fel.  

Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta: tavaly több mint 5 ezer gazda vett részt a programban, amelynek célkitűzése, hogy minden, magyarok által körülült asztalra jusson kenyér. Hozzátette: A NAK hat éve lett részese a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programnak, amikor 2013-ban csatlakozott a jótékonysági kezdeményezésből összmagyar mozgalomhoz. „Annál szebb és nemesebb missziót egy szakmai köztestület aligha kívánhat magának, mint amit mi a Magyarok Kenyeréhez kötődő nagyszabású szervezési-lebonyolítási feladatok ellátásával vállaltunk fel; ezt a legnagyobb örömmel tettük és tesszük ma is” – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnök, a köztestület közlése szerint.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke arról beszélt: a kárpátaljai gazdák erejéről ad tanúbizonyságot, hogy a nagy nélkülözés ellenére sikerült összegyűjteniük 100 tonna gabonát. Aláhúzta: „Köszönöm az adományokat valamennyi anyaországi és határon túli gazdálkodónak!” De ez a program nem csak az a jótékonykodásról szól, hanem emellett az alapítványon keresztül támogatjuk a külhoni magyarok szülőföldön való maradását is – jegyezte meg a Magosz elnöke, közölte a NAK.

Az ünnepség a beszédeket követően a búza összeöntésével folytatódott. A búza mennyisége a hónap végére a becslések szerint eléri vagy meg is haladja a tavalyi, mintegy 600 tonnát – a program szervezőinek becslése szerint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!