Pályázati pénzből korszerűsíthető az állattartó telepek járványvédelme

Agro Napló
A sertés- és baromfitartók számára április 26-tól ismételten megnyílik az állattartó telepek járványvédelmi korszerűsítésére kiírt pályázat – közölte az Agrárminisztérium (AM) lapunkkal.

A közlemény emlékeztet: az elmúlt időszakban a sertés- és a baromfitartók súlyos kihívásokkal találták magukat szemben. Az afrikai sertéspestis (ASP) és a madárinfluenza megjelenése és terjedése felhívta a figyelmet arra, hogy a hazai állattartó telepek állategészségügyi színvonalát emelni szükséges, mivel a különböző járványos állatbetegségek kockázata bizonyos technológiák alkalmazásával jelentősen csökkenthető. Az ilyen jellegű fejlesztések azonban jelentős költségráfordítást igényelnek a baromfi- és sertéstartóktól.

Az agrártárca a Vidékfejlesztési Program (VP) keretében hirdette meg 2020 tavaszán a járványügyi kockázatok által leginkább sújtott, és fejlesztésekkel a leghatékonyabban védhető sertés- és baromfitelepek számára a „Baromfi és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése” című pályázati felhívást. Ennek keretében járványvédelemhez kapcsolódó állattartó telepi épületek kialakítására, felújítására, illetve az állatbetegségek kockázatát csökkentő eszközök, gépek beszerzésére volt lehetőség.

A támogatás kapcsán nagy volt az érdeklődés volt, amit jól mutat, hogy az eredetileg 2 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett kiírás kapcsán immár mintegy 4 milliárd forint támogatást hagyott jóvá az irányító hatóság. A felhívás részletei a www.palyazat.gov.hu oldalon ismerhetők meg – tájékoztat az ismertetés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!