MENÜ

Pályázni lehet az elektromoskerékpár-vásárlás támogatására munkába járáshoz

Agro Napló 2020.11.23.

A környezetkímélő közlekedés és az elektromobilitás ösztönzése jegyében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) összesen 1 milliárd forint támogatást biztosít elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlásához – közölte a tárca, felhívva a figyelmet, hogy az első pályázati időszak november 23-án kezdődik és november 27-én ér véget.

 

Ezt követően havi rendszerességgel lehet majd pályázatokat benyújtani 2021. október 29-ig, vagy a keret kimerüléséig – jegyi meg a minisztériumi tájékoztatás.

Az ITM kiemeli: a kiírás szerint magánszemélyek juthatnak hozzá kedvezményesen elektromos rásegítésű kerékpárokhoz, elsősorban munkába járásuk megkönnyítése érdekében. A pályázat benyújtásához ennek megfelelően munkaviszonyt vagy jövedelmet igazoló dokumentumot kell csatolni.

A támogatás a jármű értékének legfeljebb felére biztosítható, pedálszenzoros kerékpárok esetében 90 ezer, nyomatékszenzoros kerékpároknál 150 ezer forintig. A nyomatékszenzoros járművek árkorlátja 900 ezer forint, a pedálszenzorosoké 400 ezer forint, ezen felül további műszaki, környezetvédelmi követelményeknek is eleget kell tenniük a bicikliknek – ismertette az MTI összefoglalója a minisztériumi tájékoztatót.

A összegzésben Kaderják Péter véleményének ismertetéséből kitűnik, hogy az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzésének támogatásával csökkenhet a kevésbé környezetkímélő közúti autóforgalom, tisztább és jobb minőségű lehet a levegő a településeken.

Az energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár azt is kiemelte, a pályázatnak köszönhetően, a támogatott járművek számától és munkába járás során történő használat függvényében legalább évi 1600, de akár 2700 tonna üvegházhatású gázkibocsátás takarítható meg, ami megfelel 275, de akár 465 háztartás évi üvegházhatású-gáz kibocsátásának. Az egészségkárosító hatás mérséklésével és a belterületi szakaszok kisebb terhelésével javul az életminőség a városokban.

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv megvalósításának fontos eleme a legnagyobb szennyezők közé tartozó közúti közlekedés zöldítése is. A kormányzati lépések a gazdaság újraindítását, új fejlődési pályára állítását, fenntartható növekedését is szolgálják – jegyezte meg a pályázat kapcsán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Hozzátéve: az új támogatási program tovább gyorsítja a környezetkímélő járművek magyarországi elterjedését, amelynek üteme már eddig is az európai élmezőnybe tartozott.

Az adminisztráció egyszerűsítése és gyorsítása érdekében a pályázati dokumentumok a korábbi kiírásokkal azonos módon, kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújthatók be – hívta fel az érintettek figyelmét az ITM.

Hozzáfűzték: az egyes pályázatbenyújtási szakaszok lezárását követően a lebonyolító IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. húsz munkanapon belül dönt a pályázat támogathatóságáról. Ezután újabb 10 munkanapon belül, a pályázati portálon keresztül adják ki a vásárláshoz szükséges támogatási okiratot a nyertes pályázónak.