MENÜ

Parlagfűmentesítési akcióhét indult

Agro Napló 2019.07.01.

Parlagfűmentesítési hetet hirdet az Agrárminisztérium (AM) július 1-7 között: a parlagfű elleni védekezés ugyanis egész évben fennálló kötelezettség a földtulajdonosok számára – tájékoztatta az AM az Agro Naplót.

 

A minisztériumi tájékoztatás szerint ennek a programnak a célja: a magyar emberek szemléletformálása, egy fontos közös érdek népszerűsítése.

A parlagfű elleni védekezés hatékonyságának növelése érdekében, a közfoglalkoztatási programok keretében a Belügyminisztérium (BM), az Agrárminisztériummal együttműködve kiemelten sikeres védekezési tevékenységet koordinál. A közfoglalkoztatás keretén belül önkormányzati területeken, valamint állami tulajdonban lévő területeken (vízügyi, erdészeti, közút, MÁV, ORFK, BVOP) valósul meg a parlagfű-mentesítési tevékenység.

Az új típusú közfoglalkoztatási programoknak köszönhetően a korábbi évekhez képest jelentősebb és az állampolgárok számára is kézzel foghatóbb eredményeket értek el ezen a téren.

Az idén futó közfoglalkoztatási programok keretében 5 parlagfű-mentesítési kaszálási ütemterv készült, melyek időpontjai: június 3-7., július 1-5., július 29-augusztus 2., augusztus 26-30., szeptember 16-20. Tekintettel a korábbi évek pozitív tapasztalataira az agrártárca július 1-7-ig Parlagfű-mentesítési hetet hirdet.

A hosszú távú eredmény érdekében az állampolgárok jogkövető magatartásának elősegítéséért továbbra is kiemelt hangsúlyt kell fektetni a szemléletformáló tevékenységekre, tájékoztató-, figyelemfelhívó kampányok szervezésére. Az AM szeretné elérni, hogy egyre szélesebb körben mozgósítani lehessen a magyar embereket annak érdekében, hogy a parlagfű elleni védekezés jelentőségét és lehetőségeit minél többen megismerjék, és így aktívan vegyenek részt a parlagfű elleni védekezésben.

Az AM szeretné felhívni minden földtulajdonos és földhasználó figyelmét, hogy a parlagfű pollenszórásának és szaporodásának megakadályozása érdekében tartsa területét gyommentesen. Amennyiben nem tesz eleget a jogszabályban meghatározott parlagfű-mentesítési kötelezettségének, az illetékes hatóság növényvédelmi bírságot szab ki, melynek mértéke 15 000 forinttól 5 000 000 forintig terjedhet – tartalmazza a tájékoztatás.