Parlamenti adok-kapok az állami földek eladása kapcsán

Agro Napló
A földet azokra kell bízni, akik értenek hozzá, ezért a termőföldet a gazdának kell adni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben, ahol több ellenzéki képviselő is az állami földek értékesítéséről kérdezte őt az azonnali kérdések és válaszok órájában.

Az MSZP-s Harangozó Gábor arról beszélt, hogy az állami földvagyon eladása a nemzeti függetlenség kiárusítása. Szerinte a kormányt semmi sem kötelezi a földeladásra, ráadásul egy jó bérleti rendszer érdemben segítheti, hogy vidéken minél több embernek legyen megélhetése.

Orbán Viktor reagálásában közölte: az összes állami föld mintegy 20 százalékát értékesítik. Megjegyezte, hogy ő egyébként ezt kevesli. Az állami földeket 300 hektáros felső birtokhatárral, 20 éves elidegenítési és terhelési tilalommal, valamint állami visszavásárlási jog bejegyzésével adják el - tájékoztatott.

"Megértem, hogy ön továbbra is tsz-ekben és állami gazdaságokban gondolkodik (...), mi azonban azt gondoljuk, hogy a gazdáknak kell odaadni a földet, az állam ne folytasson államilag irányított mezőgazdasági tevékenységet, bízza azokra, akik ehhez értenek" - mondta a kormányfő a szocialista politikusnak.

A szintén MSZP-s Legény Zsolt ugyancsak az állami földek eladásáról beszélt, jelezve, hogy parlamenti eseti bizottság felállítását javasolják, szándékaik szerint e testület az Országgyűlés ellenőrző funkcióját látná el.

Erre a miniszterelnök azt felelte: ezt a munkát a mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottságában el lehet végezni.

Megismételte: "megértjük, ha önök a mezőgazdasági termőföld állami tulajdonban tartását pártfogolják, hiszen önök vették el a magántulajdonosoktól". Ezzel szemben a kormány a gazdáknak akarja adni a földet, amivel egy százéves kisgazda programot hajt végre - mondta.

Viszonválaszában Legény Zsolt megjegyezte, ő 1978-ban született, így - mint mondta - "én nem nagyon tudtam volna elvenni semmit".

Agrártémában kérdezett az LMP-s Sallai R. Benedek is, aki az öt embernél kevesebbet foglalkoztató kisgazdaságok nagy számú megszűnésére hívta fel a figyelmet.

Orbán Viktor válaszában azt közölte: a kormány agrárpolitikája szerint a földtulajdon arányának 80-20-nak kell lennie a kis- és középbirtokosok és a nagybirtokosok között.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke azonnali kérdésében arról beszélt, hogy a Fidesz folyamatosan lesöpri a korrupció felszámolására tett javaslataikat. "Miért szabotálja a Fidesz a korrupció felszámolását?" - kérdezte.

A kormányfő erre úgy reagált: "a korrupciós bűncselekményeket elítéljük, nem fogadjuk el, és üldözni is fogjuk".

Viszonválaszában Vona Gábor azt kérdezte Orbán Viktortól, hogy tűzbe tenné-e a kezét Andy Vajnáért, Mészáros Lőrincért és Habony Árpádért.

Erre a miniszterelnök azt mondta: mielőtt a Jobbik bármit is kérdez, először inkább azt kellene tisztáznia, hogy honnan származott az a pénz, amellyel Kovács Béla, a párt európai parlamenti (EP) képviselője - akinek a múlt héten függesztette fel a mentelmi jogát az EP - támogatta a Jobbikot. Az is tisztázandó, hogy mit kellett tennie a Jobbiknak e pénzért cserébe, és volt-e ennek köze a kémkedés gyanújához - tette hozzá.

"Azt már megszoktuk itt, a Házban, hogy minden párt képviselői úgy olvasnak be egymásnak, ahogy bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű. Dehogy egy elefánt tegye szóvá mások ormányát, abban mégiscsak van valami elképesztő" - fogalmazott a kormányfő.

Az ugyancsak jobbikos Magyar Zoltán Mészáros Lőrincről, Felcsút Fidesz-KDNP-s polgármesteréről kérdezte Orbán Viktort. Az ellenzéki politikus szerint "az újdonsült Csák Máté", Mészáros Lőrinc "csak az állami földekből 800 hektárt vitt el a helyben élő családi gazdálkodók elől".

A miniszterelnök reagálásában közölte: a felcsúti polgármester 700 embernek ad munkát, ezért örülnek a sikerének.

Magyar Zoltánnak azt javasolta, ha bármilyen visszaéléses ügyről tudomása van, tegye meg a szükséges jogi lépéseket.

Mióta lettek a jobbikosok "a nagybirtokosok szószólói"? - kérdezte Orbán Viktor, aki azt mondta a jobbikos politikusnak: "önöknek van egy újdonsült nagybirtokos támogatója, úgy látom, meglehetősen befolyásos. Úgyhogy én csak annyit kérdeznék öntől: hogy ízlik a zsoldoskoszt?"

Forrás: MTI

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!